1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

SMA Mineral korvaa öljyn polton häkäkaasulla

Kalkin poltossa polttoainekustannukset ovat yksi suurimmista menoeristä. Häkäkaasu tuo niihin säästöjä, mutta myös muita etuja: laatu paranee ja ympäristökin kiittää.

luonto
SMA Mineralin Suomen myyntijohtaja Veli-Matti Marttala seisoo kaasulaitoksen edessä. Taustalla myös kalkkitehtaan uunit.
Antti Heikinmatti / Yle

Tornion Röyttässä poltettua kalkkia valmistava SMA Mineral korvaa kierrätysöljyn häkäkaasulla kalkkiuunin polttoaineena. Naapurista Outokummun terästehtaalta saatava kaasu korvaa vuosittain 370 rekkalastillista öljyä.

SMA Mineralin myyntijohtaja Veli-Matti Marttala sanoo, että siirtyminen häkäkaasuun tuo myös suuret säästöt.

– Me laskemme, että tästä tulee jopa 30-40 prosentin säästö polttoainekuluihin. Polttoaine muodostaa toimintakuluista raaka-aineen jälkeen merkittävimmän osan, Marttala kertoo.

Häkäkaasu on polttoaineena öljyä parempi

4,7 miljoonan euron kaasulaitos parantaa kalkin laatua sillä se vähentää siihen päätyvän rikin määrää. Ympäristö hyötyy myös, kun öljyn käyttö vähenee.

– Prosessikaasuna häkäkaasu on hyvin puhdas, joten rikkipitoisuus tuotteessa laskee. Lisäksi jäännöshiilen määrä lopputuotteessa, laskee.

Laskujemme mukaan säästöä polttoainekuluihin tulee jopa 30-40 prosenttia.

Veli-Matti Marttala

Tuotteen laadun paraneminen hyödyttää suurinta asiakasta Outokumpua, joka käyttää kalkkia teräksen tuotannossa. SMA Mineralin poltetun kalkin tuotannosta noin 85 prosenttia tai enemmän menee suoraan naapuriin.

– Tehdas on rakennettu Outokummun tarpeeseen, joten ilman Outokumpua ei olisi meitäkään. Hyvä, että voimme saada yhteistyöstä hyötyä myös tässä muodossa, kiittelee myyntijohtaja Veli-Matti Marttala.

Lue seuraavaksi