Pirttilahti ja Gustafsson nokittelevat toisiaan koulutuksen leikkauksista: Käsittämätöntä oppositiopolitiikkaa ja sivistystyötä

Käytäväpuheiden mukaan Arkadianmäellä leijuu jo punamullan tuoksu. Yle Tampereen Nettistudiossa vierailleet kansanedustajat Arto Pirttilahti (kesk.) ja Jukka Gustafsson (sd.) pitävät hallitusyhteistyötä mahdollisena, mutta piikittelivät toisiaan koulutukseen suunnitelluista säästöistä.

Kotimaa
Arto Pirttilahti ja Jukka Gustafsson Yle Tampereen Nettistudiossa
Yle Tampereen Nettistudion vieraina Arto Pirttilahti (kesk.) ja Jukka Gustafsson (sd.)

Koulutusasiat nousivat pintaan keskustan Arto Pirttilahden ja SDP:n Jukka Gustafssonin kohtaamisessa. Gustafsson joutui selittämään, miksi demarit hylkäsivät hallituksen valmiin esityksen EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille suunnitelluista lukukausimaksuista. SDP kun linjasi toukokuun puoluekokouksessa kannattavansa maksuja.

– Ei ole fiksua, että koulutamme vauraiden Kiinan ja Venäjän lapsia ilmaiseksi. Mutta demarien puoluekokouksessa linjattiin, että pitää olla toimiva hyvä stipendijärjestelmä, jotta opiskelijat oikeasti köyhemmistä maista voivat tulla opiskelemaan Suomeen. Me emme ole tätä hallituksen esitystä torppaamassa, mutta edellytämme, että siinä on stipendijärjestelmä, sanoo Gustafsson.

Keskusta on karannut gallupeissa kauas Suomen selvästi suosituimmaksi puolueeksi. Puheiden mukaan Arkadianmäellä leijuu punamullan tuoksu. Arto Pirttilahti ei pidä hallitusyhteistyötä mahdottomana.

– Ei meillä varmaan SDP:n kanssa ole ollut huonoa yhteistyötä missään hallituksessa. Täytyy kuitenkin katsoa hallitusohjelmat. Luulisin, että ohjelmat eivät niin hirveän kauaksi heitä toisistaan, mutta katsotaan vaalit ensin.

SDP:n Jukka Gustafsson on kriittisen myönteinen.

– Suoraan sanoen minua ei ole niin hirveästi vakuuttanut keskustan oppositiopolitiikka. Pidin aivan käsittämättömänä sitä, että keskusta ei esittänyt ensi vuoden budjettiin lisämäärärahoja koulutukseen. Päinvastoin he esittivät yliopistoille lisäleikkauksia 75 miljoonalla eurolla. En ole nähnyt hirveän isoa eroa kepun ja kokoomuksen välillä, mutta jos oikein syvältä raaputan, niin kyllä punamulta on lähempänä.

Arto Pirttilahti antaa Gustafssonille samalla mitalla.

– Tästä teidän sivistystyöstänne voi mainita, että 260 miljoonaa euroa leikataan toisen asteen koulutuksesta. Ja ministeriö ei myönnä, että pienet lukiot tulevat loppumaan.

Yle Tampereen Nettistudiossa nähdään myös hauska kömmähdys, kun Gustafsson unohtaa Pirttilahden nimen ja kutsuu tätä Lapiolahdeksi. Kansanedustajat kertovat myös ajatuksiaan uudesta avioliittolaista ja sote-uudistuksesta.