1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Poliisit avustivat Teksti-TV:n urheilutulosten päivityksessä 1980-luvulla – ja muita tarinoita huippusuositun palvelun takaa

33-vuotiaan Teksti-TV:n suosio pysyy edelleen korkealla. Palvelulla on yhä viikoittain 1,2 miljoonaa käyttäjää. Teksti-TV:n uranuurtaja muistelee muun muassa sitä kuinka poliisit pyydettiin kerran apuun päivittämään käsipallopelin tuloksia.

Juha Alanen
Eläkkeellä oleva Teksti-TV:n toimittaja muistelee muun muassa sitä, miten hän ratkaisi tietokoneongelman ukonilman pimentäessä Pasilan. Lasse Laitinen haastattelee.

Yleisradion eläkkeellä oleva toimittaja Juha Alanen on Yleisradion Teksti-TV:n uranuurtaja. Hän oli lanseeraamassa uutta palvelua koko kansan tietoisuuteen.

Ensimmäisinä vuosinaan uusi palvelu herätti ristiriitaisia tunteita. Osa piti koko palvelua rahantuhlauksena.

Teksti-tv:n toimitus vuosimallia 1981.Vasemmalta Leena-Maija Tuominen, Erkki Hatakka, Juha Alanen ja Mikko Bruun. Kuva: Yle

– Yksi heistä oli Yleisradion entinen pääjohtaja Erkki Raatikainen, joka sanoi, että se on ihan turhaa höpötystä. Aluksi vastaanottimia oli vähän vain Pohjanmaan rannikkoseuduilla ja joku koiranleuka taisi heittää, että eikö olisi helpompi soittaa näille katselijoille, eikä tarvitsisi kirjoittaa kuvaruutuun pitkiä juttuja.

Poliisit avuksi tuloksia päivittämään

Alanen muistaa tarinan menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin poliisit ottivat roolia Teksti-TV:n urheilutulosten päivittämisessä. Osaa tuloksia päivitettiin tuolloin puhelimitse.

Joku koiranleuka taisi heittää, että eikö olisi helpompi soittaa näille katselijoille.

Juha Alanen

– Kyse oli käsipallo-ottelusta, joka pelattiin Karjaalla. Yhteystiedoksi oli merkitty vahtimestarin puhelin, joka oli tietenkin kotona. Siellä vaan joku nuorempi mieshenkilö vastasi, että "pappa är inte hemma". Soitin Karjaan poliisille ja hehän menivät sinne peliin mielellään. Se oli hieno apu. Me pysyimme seuraamaan ottelua reaaliajassa ja päivitimme sen poliisien avustuksella tekstitelevisioon.

Omaiset saivat tietää kuolemasta Teksti-TV:stä

Alanen muistaa uraltaan myös yhden epäonnistumisen, joka liittyy ralliautoilija Henri Toivosen kohtalokkaaseen ulosajoon Korsikan rallissa vuonna 1986.

– Siinä tapahtui sellainen moka, että Henri Toivosen äiti luki poikansa kuolemasta Teksti-TV:stä. Hyvä tapahan on, että mitään ei uutisoida, ennen kuin lähiomaiset ovat saaneet tiedon. En ollut silloin itse työvuorossa, otin siitä kyllä vastuun. En ollut ohjeistanut siitä tarpeeksi hyvin freelance-pohjalla toimineita toimittajanalkuja.

Poliisit etsivät insinöörin kesämökiltä

Alasen mieliin on syöpynyt tarkasti myös tapaus 1980-luvun alkupuoliskolta, jolloin Pasilan toimitus pimeni.

Kuva: Yle

– Juhannuksena salama iski linkkitorniin ja se kaatoi täysin meidän tietokoneen. Oli menossa juhannusravit ja enhän minä tiennyt, miten se tietokone käynnistetään. Tiesin kuitenkin, että meidän insinöörillä Raimo Nummella on kesäpaikka lähellä Heinolaa.

Alanen päätti ottaa lopulta yhteyden Heinolan poliisiasemalle.

– Kuvailin tilanteen poliisille ja se oli aivan uskomatonta kun kaksi poliisia lähti etsimään Nummea. He löysivät paikan ja astuivat autosta ja kysyivät onko kyseessä oikea henkilö. Raimo Nummi astui autoon ja antoi ohjeet mitä pitää tehdä.

Uutisjuttu vuodelta 1984: Teksti-TV – aikamme nopea tiedonvälittäjä: