1. yle.fi
  2. Uutiset

Unicef: Vuosi on ollut musertava miljoonille lapsille

YK:n lastenjärjestön mukaan 230 miljoonaa lasta elää tällä hetkellä maissa tai alueilla, joihin vaikuttaa aseellinen konflikti. Se katsoo, että suuri kriisien määrä vuonna 2014 on aiheuttanut sen, että monet niistä ovat unohtuneet tai jääneet vähälle huomiolle.

Ulkomaat

YK:n lastenjärjestön Unicefin toiminnanjohtajan Anthony Laken mukaan vuosi 2014 on ollut musertava miljoonille lapsille.

Unicefin (siirryt toiseen palveluun) mukaan jopa 15 miljoonaa lasta on elänyt tänä vuonna väkivaltaisten konfliktien keskellä Keski-Afrikan tasavallassa, Irakissa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa, Ukrainassa ja palestiinalaisalueilla, mukaan lukien pakolaisina elävät.

Maailmanlaajuisesti kaikkiaan 230 miljoonaa lasta elää tällä hetkellä maissa ja alueilla, joihin vaikuttaa aseellinen konflikti.

Lake sanoo, että lapsia on muun muassa tapettu luokkahuoneisiin, siepattu, kidutettu, värvätty aseellisiin ryhmiin ja myyty orjiksi. Hänen mukaansa aiemmin lähimenneisyydessä yhtä suuri määrä lapsia ei ole altistunut tämänkaltaiselle "sanoinkuvaamattomalle julmuudelle".

Järjestön mukaan suuri kriisien määrä vuonna 2014 tarkoittaa sitä, että monet niistä ovat unohtuneet tai saaneet vain vähän huomiota. Järjestö huomauttaa, että esimerkiksi Afganistanissa ja Nigeriassa pitkittyneet kriisit vaativat lasten henkiä.

Vuosi 2014 on myös asettanut uusia uhkia lasten terveydelle ja hyvinvoinnille, erityisesti ebolan takia. Sen takia tuhannet lapset ovat jääneet orvoiksi ja noin viisi miljoonaa lasta on jäänyt koulunkäynnin ulkopuolelle.

Unicef muistuttaa, että myös edistystä on tapahtunut. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa on meneillään kampanja yli 600 000 lapsen saamiseksi takaisiin kouluun turvallisuustilanteen salliessa ja Etelä-Sudanissa yli 70 000 lasta on saanut hoitoa vaikean aliravitsemuksen takia.

Lue seuraavaksi