Haaparannalla on pilvin pimein sydänelvytyslaitteita - Meri-Lapissa vasta yksi

Ruotsin puolella joka kymmenes haaparantalainen on saanut koulutuksen sydänelvytyslaitteen käyttöön. Suomen puolella on saatu käyttöön vasta ensimmäinen julkiseen tilaan sijoitettu laite.

puhallus-paineluelvytys
Defibrillaattori eli sydänelvytyslaite pöydällä.
Sakari Partanen / Yle

Haaparannalla on sydänelvytyslaite kaikialla missä liikkuu paljon ihmisiä. Laitteita on julkisissa paikoissa yhteensä 15 ja niitä on hankittu myös syrjäkylien kylätaloille. Vajaan kymmenentuhannen asukkaan kaupungissa laitteen käyttöön on perehdytetty jo tuhat kuntalaista, muun muassa ammattiin valmistuvat nuoret.

– Laite on esimerkiksi kirkossa. Se on paikka, jossa on paljon surua ja muutakin. Sitten on verotoimistossa kanssa, joka voi olla myös surullinen paikka, jos tulee resteveroa, sanoo Haaparannan sydän-ja keuhkoliiton puheenjohtaja Lennart Waara.

Elvytyslaite voi pelastaa sydämenpysähdyksen saaneen ihmisen hengen. Itseohjautuvaa laitetta on maallikonkin helppo käyttää eikä sen hintakaan ole enää päätähuimaava. Silti niiden tarpeellisuuteen on Meri-Lapissa havahduttu vasta nyt. Tietämyksen puute voi olla vaikuttamassa laiiteiden vähäisyyteen.

Tietoa ei tarpeeksi

Rajalla-kauppakeskuksen yhteyspäällikkö Ilpo Isomäki kertoo, että moni asia tuli yllätyksenä kun laitetta tarjottiin hankittavaksi.

– En edes tiennyt, että laitteita on täällä olemasa. Laitteen hinnasta tai sen hankkimisen vaikeudesta ei ollut mitään tietoa, sanoo Isomäki.

– Onneksi meidän yhteistyökumppanimme tarjosi tätä vaihtoehtoa.

Tornion sydänyhdistykseessä luotetaan siihen, että mitä yksi edellä sitä toiset perässä. Toiveissa on, että useampikin toimija alkaisi seurata kauppakeskuksen esimerkkiä, sanoo puheenjohtaja Hilkka Rantamölö.

Laitteita lahjoitusvaroilla?

– Pikkuhiljaa mennään eteenpäin. Kun laite saadaan yhteen paikkaan, niin sitten se alkaa laajenemaan, sanoo Rantamölö.

Rantamölö miettii, että laitteiden hankinta voitaisiiin hoitaa rahalahjoitusten avulla. Laitteiden hankinnan lisäksi tarvitaan ihmisten kouluttamista.

– Se vaatii vain ihmisen tai järjestön, joka lähtee asiaa viemään eteenpäin. Oli se sitten Tornion sydänyhdistys tai kuka muu tahansa, sanoo Rantamölö.