LP Vampula halajaa huipulle: "Toivon pelaajilta ammattimaista otetta"

Huittisten lentopalloylpeys LP Vampula nousi viime vuonna yllättäen naisten mestaruusliigaan kauden päätteeksi. Nyt tähtäimessä ovat ainakin puolivälierät. Nousu ykkössarjasta liigaan vaatii myös pelaajilta enemmän.

urheilu
Tiina Räisänen venyttelee

Aamulla harjoituksiin, iltapäivällä töihin ja illalla harjoituksiin. 20-vuotiaalla Tiina Räsäsellä riittää nopeita vaihtoja, sillä LP Vampulan lentopallolupaus työskentelee Huittisten 4H-yhdistyksen iltapäiväkerhon ohjaajana.

Huippu-urheilun ja työn tai koulun yhdistäminen vaatii pelaajalta paljon. Nuorelle keskitorjujalle tiivis arki kuitenkin sopii.

- Mieluummin otan päivään täytettä, että koko päivä ei ole lentopalloa. Muuten kaikki ajatukset menevät urheiluun. Töissä saa vähän ajatuksia pois peliurasta, sanoo Tiina Räisänen.

Tähtäin kansainvälisillä kentillä

LP Vampula teki melkoisen tempun nousemalla viime vuonna yllättäen kauden päätteeksi naisten mestaruusliigaan. Huittisissa otetaan mallia salolaisesta LP Viestistä, joka on noussut pitkäjänteisellä työllä kansainvälisellä tasolle.

Lentopalloliiga on naisilla vieläkin vähän amatöörimäistä puuhastelua.

LP Vampulan päävalmentaja Kaj Stenius

Huipulle kipuaminen vaatii myös pelaajilta entistä enemmän. LP Vampulan päävalmentaja Kaj Stenius toivoo pelaajilta ammattimaista otetta lentopalloon.

– Suomen liiga on naisilla vieläkin vähän amatöörimäistä puuhastelua. Esimerkiksi aamuharjoituksiin ei ole panostettu, vaan puhutaan lähinnä siitä, kuka sattuu pääsemään sinne.

Steniuksen mukaan pohjaa menestykselle rakennetaan kuitenkin rauhallisesti eikä isoilla äkkisatsauksilla.

Joustoa suuntaan jos toiseenkin

Päävalmentaja Kaj Stenius toivoo, että ammattimaisuus lähtisi pelaajista itsestään. Pieni laji ei kuitenkaan elätä urheilijaa.

- Totta kai se olisi pelaajalle ihannetilanne, että pystyisi vain pelaamaan ja käymään aamutreeneissä ja iltatreeneissä. Mutta itse en ainakaan usko, että pelkällä lentopallolla voisi Suomessa elää. Pakko on opiskella tai käydä töissä, sanoo Tiina Räisänen.

Täytyy aktiivisesti järjestellä muuta elämää niin, että harjoittelu onnistuu.

Hakkuri Jasmine Tahvanainen

Hakkuri Jasmine Tahvanaisen mukaan urheilun ja muun elämän yhteen sovittaminen onnistuu etenkin kouluissa.

– Koulut suhtautuvat yleensä suopeasti näihin järjestelyihin. Työpaikoista minulla ei ole niin paljon kokemusta.

Tahvanaisen mukaan itsellä pitää kuitenkin olla vahva tahto.

– Täytyy aktiivisesti järjestellä muuta elämää niin, että harjoittelu onnistuu esimerkiksi aamulla.