1. yle.fi
  2. Uutiset

Pesulassa kuulee kootut selitykset: isännän grilliruuat matolla sysätäänkin lapsen sotkuksi

Pesulaan unohtuu välillä mattoja tai muita tekstiilejä jopa kuukausiksi. Näitä tapauksia ei yritetä yleensä naamioida muuksi kuin unohduksiksi. Sen sijaan mattojen likaantuminen sälytetään joskus ihan väärille harteille, kertoo pesulayrittäjä.

Kotimaan uutiset
Räsymattoja.
YLE / Elina Ojanotko

Sesonkitekstiilit kuten joulumatot unohtuvat joskus pesulaan jopa seuraavaan jouluun saakka. Näissä asioissa asiakkaat eivät ryhdy sepittämään sen kummempia selityksiä, sen sijaan likaantumisen syyt saattavat olla mielikuvituksellisiakin.

– Varsinkin näin pikkujouluaikaan... Sanotaan, että lapset ovat sotkeneet, vaikka isäntä olisi tullut vähän heikossa hapessa kotiin ja grilliruuat ovat päässeet matolle, nauraa yrittäjä Katiina Nevala Kemkatista Kokkolasta.

Yleensä asiakas näyttää hänen mukaansa arvata, ettei selitys ihan vakuuta yrittäjää. Huumorilla tilanne hoituu.

Myös nuoriso kiikuttaa joskus vanhemmilta salaa pikapesuun bileissä sotkeutuneita mattoja; erityisesti näin on käynyt 18- ja 20-vuotisjuhlien jälkeen.

Pisimpään viihtyneet peitot pesulassa 3 vuotta

Pestävät tekstiilit viipyvät joskus pesulassa paljon pidempään kuin arvaisi. Hyvät tarjoukset saavat unohtamaan vanhat matot, toisaalta pesulassa odottelee noutoa perikuntien vaatteita.

Sanotaan, että lapset ovat sotkeneet, vaikka isäntä olisi tullut vähän heikossa hapessa kotiin ja grilliruuat ovat päässeet matolle.

Yrittäjä Katiina Nevala

Nevala sanoo, että vuotuisten unohdusten laskemiseen riittävät kuitenkin yhden ihmisen sormet ja varpaat. Pisimpään firmassa viihtyivät eräät untuvapeitteet, jotka majailivat pesulassa 3 vuotta. Sitten välillä ulkomailla asunut asiakas tuli hakemaan ne.

Yrittäjän mukaan on helpompi säilyttää tekstiilit pitkäänkin kuin tehdä julkinen ilmoitus aikomuksestaan lahjoittaa tai hävittää ne tai ryhtyä laskemaan säilytyslisää. Unohtelijankaan ei kannata turhia murehtia:

– Tässä hektisessä maailmassa on tärkeämpi muistaa kesällä nauttia kesästä kuin miettiä joulumattoja. Ei se ole noloa eikä tarvitse hävetä tai keksiä selityksiä. Ei muuta kuin tulee ja kysäisee – kyllä ne löytyvät! lohduttaa Katiina Nevala.

Lue seuraavaksi