Olympiamitalisti Enni Rukajärvi ja muut huippulaskijat lähtivät taistoon ilmastonmuutosta vastaan

Talviurheilun ystävät kampanjoivat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi nyt myös Suomessa. Yhdysvalloista alkunsa saanut Protect Our Winters -ilmastoliike on Suomeen rantauduttuaan kerännyt lyhyessä ajassa joukkoihinsa monia nimekkäitä suomalaislaskijoita.

urheilu
superpipe vuokatti lumilautailu
Minna Heikura / Yle

Suomalaiset ammattilaskijat ovat lähteneet mukaan kampanjoimaan ilmastonmuutosta vastaan.

Muun muassa olympiamitalisti, lumilautailija Enni Rukajärvi sekä lautailijat Miikka Hast, Eero Ettala, Peetu Piiroinen ja Anton Lindfors ovat antaneet tukensa Protect Our Winters -ilmastoliikkeelle.

Yhdysvalloista Suomeen syksyllä rantautuneelle kampanjalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, miten ilmastonmuutos vaikuttaa talviurheiluun ja erityisesti lasketteluun sekä lumilautailuun.

– Ilmastonmuutos on iso uhka talviurheilulle ja laskemiselle. Siksi otin syksyllä yhteyttä Jenkkeihin (Protect Our Winters -organisaatioon), jossa innostuttiin kampanjan laajentamisesta Eurooppaankin. Myös Norjassa on lähdetty samoihin aikoihin liikkeelle, kertoo kampanjan Suomeen tuonut Niklas Kaskeala.

Hän perustelee liikkeen tarpeellisuutta sillä, että etenkin etelässä talvet ovat muuttuneet yhä arvaamattomammiksi. Lumettomat talvet eivät harmita vain laskukansaa vaan niistä kärsii myös talviurheilun ympärillä pyörivä miljoonabisnes, hän huomauttaa.

– Ilmastonmuutos uhkaa pahentaa tilannetta. Jos ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, laskukaudet lyhenevät entisestään ja lunta saa etsiä aina pohjoisemmasta ja korkeammalta.

Enni Rukajärvi
Enni Rukajärvi on yksi ilmastokampanjan kasvoista.Inka Porttila / FSA

Kannustavaa palautetta

Parivuotiaasta asti lasketellut Niklas Kaskeala luotsaa kampanjaa kahdesta syystä. Hän toivoo voivansa opettaa lapsensa laskettelemaan perheen lähikeskuksessa pääkaupunkiseudulla.

Kaskeala parantaa maailmaa myös leipätyössään. Hän työskentelee kehityskysymysten asiantuntijajärjestössä Kepassa. Järjestö on ollut mukana myös ilmastokampanjoissa.

Kaskeala toivoo talviurheilun ystävien aktivoituvan myös poliittisesti ja vaativan vastuullista ilmastopolitiikkaa.

Nimekkäiden laskijoiden lisäksi ilmastoliikkeeseen yritetään saada mukaan yrityksiä. Laskijoiden kanssa aiotaan tehdä esimerkiksi informatiivisia videoita, joissa he kertovat suhteestaan talveen ja miten he kokevat ilmastonmuutoksen, Kaskeala kertoo.

Kun tajuaa, että on aiemmin ollut jokaisen hiihtoloman mäessä, mutta yhtäkkiä se ei onnistukaan, se toivon mukaan herättää ihmiset ymmärtämään, että asialle on tehtävä jotakin.

Niklas Kaskeala

– Nykyinen ilmastopolitiikka vie kohti 4–6 asteen lämpenemistä. Se on silloin hei hei talvet Etelä-Suomessa ja monissa muissakin paikoissa. Arviolta sadat hiihtokeskukset joutuvat lopettamaan toimintansa vuoteen 2050 mennessä, jos ilmastonmuutosta ei saada hallintaan, Kaskeala sanoo.

– Se tarkoittaa huonoa laskettelun harrastajille. Jos lähikeskus ei ole auki, ei varmaan tule uusia harrastajia eikä tule lähdettyä Lappiinkaan, hän pohtii.

Yhdysvalloissa jo vuosia toiminut Protect Our Winters -liike on kerännyt laajaa kannatusta. Sitä tukevat kymmenet nimekkäät amerikkalaislaskijat ja suuri joukko yrityksiä.

Niklas Kaskealan mukaan kampanjan suomalaisversiosta on tullut paljon hyvää palautetta.

– Laskeminen on monelle rakas harrastus. Usein ilmastokampanjoissa on se ongelma, että ongelmat tuntuvat kaukaisilta. Kun tajuaa, että on aiemmin ollut jokaisen hiihtoloman mäessä, mutta yhtäkkiä se ei onnistukaan, se toivon mukaan herättää ihmiset ymmärtämään, että asialle on tehtävä jotakin.