Leena Rossi SAFAn johtoon - 122-vuotias arkkitehtiliitto sai toisen naispuheenjohtajan

Jyväskylän yleiskaavapäällikkö, arkkitehti Leena Rossi on valittu Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtajaksi. Uusi puheenjohtaja ja hallitus aloittavat työnsä vuoden alussa. Rossi on toiminut SAFA:n varapuheenjohtajana vuodesta 2012.

kulttuuri
Jyväskylän yleiskaavapäällikkö, arkkitehti Leena Rossi on valittu Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtajaksi.
Jyväskylän yleiskaavapäällikkö, arkkitehti Leena Rossi on valittu Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtajaksi.Marja Peltonen

Uusi puheenjohtaja painotti SAFA:n liittokokouksessa haluavansa kehittää arkkitehtien järjestön avoimuutta, jäsenyyttä ja aikaansaavuutta.

Puheenjohtajuutta Rossi arvostaa etenkin, koska SAFA on jo 122 vuotta vanha liitto ja sillä on ollut monia kunniakkaita puheenjohtajia, muuan muassa Alvar Aalto ja Eliel Saarinen. Rossi on SAFAn 47. puheenjohtaja ja vasta toinen nainen liiton johdossa. Ensimmäinen oli Martatta Erwe vuosina 1994-1995.

Rossin mukaan suomalainen arkkitehtuuri kiinnostaa edelleenkin maailmanlaajuisesti.

– Arkkitehtuuri on kovinkin kansainvälinen taiteen ja talouden laji. Kovasti pohdimme tätä osaamista ja minkälaisia vientimahdollisuuksia arkkitehtuurilla on. Kaavoitus on myös ollut kovasti tapetilla viime vuosina ja tulee olemaan.

Puurakentaminen vihdoinkin muotia

Leena Rossin mukaan puurakentamista on yritetty edistää Suomessa parikymmentä vuotta.

– Monenlaisia esteitä on ollut aina säädöksistä puun arvostukseen asti, mutta nyt se alkaa tuottaa tulosta. Toivon, että tätä tulee lisää ja lisää koko Suomessa ja päästäisiiin viennissä pröystäilemään puuarkkitehtuuria esiin nostamalla, visioi Rossi.

Suomalaisen arkkitehtikoulutuksen Rossi näkee olevan käymistilassa.

– 20 vuoden tauon jälkeen alkoi rakennusarkkitehtuurikoulutus ja kovasti nyt keskustellaan siitä miten arkkitehtien rooli tulee kehittymään ja miten alemman korkeakoulututkinnon rooli - jotain yhteistä niissä täytyy olla, miettii Rossi.

Guggenheim -keskustelu monitasoista

Guggenheim-kohun Rossi näkee heijastelevan kaupungeissa meneillään olevaa kehitystilaa.

– On eloonjäämistaistelua, monikulttuurisuutta ja kilpailukyvyn edistämistä. Arkkitehtuuri on erinomainen keino tuoda kaikkia näitä näkyväksi.

Rossi on ilahtunut myös Guggenheim –keskustelun monista tasoista.

– Paitsi miltä se näyttää, niin on pohdittu mitä se voisi tuoda Helsingille ja suomalaisille.

Iso merkitys naisille rakennusalalla

Leena Rossi arvioi, että SAFAn puheenjohtajuus tuo kunniaa myös kotikaupungille.

– Jyväskylällä erinomaisen hyvä maine ympäristön laatuun panostavana kaupunkina, joten tämä on myös meriitti Jyväskylälle. Tällä on iso merkitys minulle, Jyväskylälle ja naisille rakennusalalla, summaa Rossi.

Leena Rossi (s. 1969) on tehnyt pitkän työuran yhdyskuntasuunnittelun parissa. Hän on toiminut Jyväskylän kaupungin maankäytön strategisen suunnittelun johtajana ja yleiskaavapäällikkönä vuodesta 2005 lähtien ja sitä ennen projektiarkkitehtina Jyväskylän kaupungilla. Rossin työmaa on ollut laaja: kaupunkisuunnittelusta uutta luovien toimintamallien kehittämiseen ja arkkitehtuuripolitiikkaan. Rossi on valmistunut arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1997 ja väitellyt rakennusalan tietotekniikasta vuonna 2005.