1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanginvartijat: Vankilasäästöt uhkaavat turvallisuutta muurien molemmilla puolilla

Vankilavirkailijain liiton mukaan vankiloiden sulkemiset ja vartijamäärän supistukset vaarantavat vankiloiden sisäisen turvallisuuden. Lisäksi säästöt lisäävät avovankien määrää, joten myös yleinen turvallisuus kärsii.

Kotimaan uutiset
Jokelan vankilan portti.
Yle

Vankiloita uhkaa uusi raju säästökuuri.

Rikosseuraamuslaitoksen syksyisen säästötavoitteen mukaan säästöjä tarvitaan vielä 10 miljoonaa euroa. Säästöt olisi tarkoitus toteuttaa etupäässä henkilöstösäästöinä.

Vankiloiden johtajat ovat huolissaan henkilöstömäärän sopistuksista.

- Jokelan vankilan suljetulla puolella meidän virallinen vankilukumäärämme on 84 elikä se tarkoittaisi sitä, että jos meidän henkilökuntaa supistetaan, niin silloin myös vankien määrää pitäisi laskea, sanoo Jokelan vankilan johtaja Karoliina Taruvuori.

Yhteiskuntaturvallisuus vaarantuu

Vankilavirkailijain liiton mukaan vanginvartijat tekevät jo nyt työtä äärirajoilla, joten henkilökunnan vähentäminen lisäisi painetta, mutta se myös vaarantaisi yhteiskuntaturvallisuutta.

- Totta kai henkilökunnan vähennys tuottaisi lisää töitä, vaikka töitä pakerretaan jo nyt kovalla tahdilla. Sitten, kun tuonne avolaitoksiin ja valvottuun koevapauteen laitettaisiin entistä enemmän vankeja, koska ei ole rahaa pitää heitä näissä suljetuissa laitoksissa, niin jokainen ymmärtää, että se lisää turvallisuusriskiä tuolla siviilissä, sanoo Vankilavirkailijain liiton varapuheenjohtaja Ilpo Nummela.

Huolta eduskunnassa

Myös eduskunnassa sisäisen turvallisuuden työryhmässä ollaan huolissaan säästöjen laajemmista yhteiskunnallisista vaaroista.

- Kyllä on valitettavaa, jos raha säätelee liikaa kriminaalipolitiikkaa ja varaallisia vankeja joudutaan päästämään kaduille. Tämmöistä minä en ainakaan halua, sanoo eduskunnan sisäisen turvallisuuden työryhmän puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen.

Kokonaisia vankiloita lopetetaan

Henkilöstösäästöjen lisäksi lopetusuhan alla on kolme kokonaista vankilaa.

- Tässä toimitilavisiossa, jonka Rikosseuraamuslaitos viimeksi esitti, on merkitty kolme vankilaa suljettavaksi. Suljetuiksi tulisivat: Huittisten, Juukan ja Sulkavan vankilat. Hämeenlinnan ja Keravan sekä Pyhäselän vankilat joutuisivat supistuskohteiden alaisiksi, laskee Vankilavirkailijain liiton varapuheenjohtaja Ilpo Nummela.

Säästöt voisi ottaa muualta

Eduskunnan asettaman sisäisen turvallisuuden työryhmän puheenjohtajan mukaan vakilasäästöjen rahat voitaisiin halutessa ottaa muualta.

- Kehitysyhteistyö on yksi semmoinen paikka, mistä voidaan säästää, miksei puoluetukikin ja onhan näitä. Tämä on mitä suurimmassa määrin painotuskysymys. Mitä halutaan painottaa ja mihin halutaan rahat kohdistaa, sanoo eduskunnan sisäisen turvallisuuden työryhmän puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen.

Lue seuraavaksi