1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin verovaroja kului Sini Saarelan ja Kalevan pariskunnan pelastamiseen

Ulkoministeriö perusti Jemeniin väliaikaisen toimiston auttaakseen Kalevan pariskuntaa.

Kotimaan uutiset

Jemenin operaatio maksoi paljon

Grafiika
Yle uutisgrafiikka

Suomalainen Atte Kaleva ja hänen vaimonsa Leila Kaleva kidnapattiin yhdessä itävaltalaisen ystävänsä Dominik Neubauerin kanssa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa joulukuun 21. päivä 2012. Atte Kaleva oli Jemenissä omatoimisena tutkijana keräämässä tietoa terrorismista. Neljä ja puoli kuukautta kestänyt kidnappaus päättyi toukokuussa 2013. Kukaan ei ole myöntänyt maksaneensa lunnaita Kalevan parin vapauttamisesta.

Ulkoministeriö perusti Jemeniin väliaikaisen toimiston auttaakseen Kalevan pariskuntaa. Rahaa kului 250 000 euroa matkoihin, majoittumiseen, toimiston kuluihin ja turvallisuuspalveluihin.

Operaatioon osallistui myös keskusrikospoliisi. Sille kertyi ylimääräisiä kuluja 100 000 euroa. Keskusrikospoliisi on laskenut myös peruspalkan, joka maksettiin tapauksen eteen työskennelleille. Peruspalkkoihin meni 170 000 euroa.

Jemenin ja Jolon kulut samaa luokkaa

Grafiika
Yle uutisgrafiikka

Jemenissä sattunut suomalaisten sieppaus oli harvinaislaatuinen tapaus. Vastaavaa sattui Risto Vahaselle ja Seppo Fräntille vuonna 2000. Ulkoministeriön kulut olivat tuolloin samaa luokkaa kuin Jemenissä nyt.

Huhtikuussa 2000 islamilaiset Abu Sayyaf -sissit sieppasivat 21 ihmistä Malesiassa. Siepattujen joukossa olivat suomalaiset Risto Vahanen ja Seppo Fränti. Sissit veivät siepatut Jolon saarelle Filippiineille. Siepatuista vaadittiin mittavia lunnaita. Vahanen ja Fränti olivat siepattuina 140 vuorokautta.

Ulkoministeriön rahaa paloi Jemenin tapaan matkoihin, majoitukseen ja toimistokuluihin.

Kuolemantuomio Somaliassa

grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Suomessa pitkään asunut somalialainen mies tuomittiin reilu kuukausi sitten Somaliassa kuolemaan. Tapaus on näkynyt julkisuudessa jonkin verran. Paikallisen median mukaan miestä syytetään murhasta.

Asia on parhaillaan ulkoministeriön työlistalla. Konsulipalvelujen päällikkö Teemu Turunen kertoo, että ministeriö koettaa estää kuolemantuomion täytäntöönpanon.

Työ tehdään virkatyönä. Tähän saakka ylimääräisiä kuluja on kertynyt konsulien ylitöistä.

Aktivistit saivat apua virka-ajalla

Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Greenpeace-aktivisti Sini Saarela oli tutkintavankeudessa Venäjällä pari kuukautta vuosi sitten. Häntä syytettiin aluksi merirosvoudesta, mutta syyte vaihtui prosessin aikana huliganismiksi.

Saarela yritti kiivetä Venäjän valtion energiayhtiö Gazpromin omistamalle öljynporauslautalle syyskuussa 2013. Saarela ystävineen protestoivat arktista öljynporausta vastaan.

Saarela vapautettiin vuosi sitten marraskuussa ja jouluna Venäjä yllättäen ilmoitti lopettavansa Saarelaa koskevat oikeuskäsittelyt.

Murmanskissa työskentelevä ulkoministeriön konsuli avusti Saarelaa. Ylitöitä kertyi muutaman satasen edestä.

grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Suomen lipun alla seilanneen Estelle-laivan kaksi suomalaista aktivistia, Mika Jämiä ja Veli-Matti Koivisto, otettiin kiinni lokakuussa 2012 Israelin vesillä. Israelin laivasto pysäytti laivan 50 kilometriä määränpäästä ja siirsi suomalaiset kiinnioton jälkeen Gibonin säilöönottokeskukseen. Jämiä ja Koivisto olivat kiinniotettuina pari päivää. Estelle-laivan retkikunnan tavoitteena oli lopettaa Gazan saarto. Suomalaiset saivat karkotuspäätöksen Israelista.

Ulkoministeriön ylimääräiset kulut kertyivät virkamiesten ylitöistä.

Lue seuraavaksi