Huumekoirien käyttörajoitus helpottanut rikollisten elämää

Huumekoiria ei enää ole näkynyt kesäfestivaaleilla paljastamassa laittomia aineita. Syynä on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen viimevuotinen kannanotto.

Kotimaa
Koira lähikuvassa
Kalle Mäkelä / Yle

Rikosylikomisario Teijo Ristola toivoo poliisille mahdollisuutta valvoa huumeidenkäyttöä yleisötapahtumissa poliisikoirien avulla.

Poliisikoirien käyttöä rajoitettiin viime vuonna eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen antamien moitteiden jälkeen.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja otti tuolloin kantaa Oulun poliisin kävelykadulla tekemään huumevalvontaan. Hän totesi, että huumekoirien käytössä on kyse pakkokeinolain tarkoittamasta henkilöntarkastuksesta, jota ei voi tehdä laillisesti ilman rikosepäilyä.

– Koira ei saa nuuskia henkilöitä, ellei meillä ole epäilyä, että kyseinen henkilö on syyllistynyt rikokseen. Huumekoira ei voi enää kiertää festivaaleilla niin kuin ennen, Ristola sanoo.

Valvonnan puute vähentää ilman muuta huumerikosten ilmituloa.

Rikosylikomisario Teijo Ristola

Lainsäädäntöä muutettava

Lounais-Suomen poliisilaitoksella työskentelevä Ristola kertoo, että valvonnan muuttaminen edellyttäisi eduskunnalta uutta lainsäädäntöä.

– Valvonnan puute vähentää ilman muuta huumerikosten ilmituloa, rikosylikomisario Ristola harmittelee.

Lounais-Suomessa käytetään koiria myös muihin tarkoituksiin kuin huumevalvontaan. Lähiaikoina palvelukseen on tulossa oma rahakoira auttamaan talousrikoksien selvittämisessä.