1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruotsinsuomalaiset huolestuivat suomenkielisten radio-ohjelmien kohtalosta

Sisuradion mukaan ohjelmistoa uudistetaan, koska suuri osa ruotsinsuomalaisista ei ymmärrä suomea.

Ruotsinsuomalaiset ovat huolestuneet Ruotsin radion suunnitelmista uudistaa suomenkielistä ohjelmaa tuottavan Sisuradion ohjelmistoa. Suomenkielistä ohjelmaa lähetetään nyt kahdella valtakunnallisella ULA-verkon radiokanavalla, mutta jatkossa toisen kanavan ohjelmissa aiotaan käyttää suomen lisäksi myös ruotsia. Toisen kanavan ohjelmat pysyvät täysin suomenkielisinä.

Radion apulaisohjelmapäällikkö Cecilia Bodström perustelee uudistusta sillä, että vain noin puolet Ruotsissa asuvista suomalaistaustaisista osaa suomea.

Ruotsinsuomalaisten keskusliittoa uudistus huolestuttaa, vaikka Ruotsin radio vakuuttaa suomenkielisten ohjelmien määrän pysyvän ennallaan. Keskusliiton puheenjohtajan Voitto Visurin mukaan kahden kielen käyttäminen ohjelmissa samanaikaisesti voi uhata suomen kielen kehitystä ja säilymistä.

– Suomenkieliset mediat ovat paitsi ruotsinsuomalaisen kulttuurin ylläpitäjiä myös kielen säilyttäjiä ja uudistajia. Jos meillä ei ole tällaisia medioita, niin millä me sitten pystymme säilyttämään suomen kieltä?, sanoo Visuri Ruotsin tv:n SVT:n suomenkielisten uutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 9.12. klo 17.50: Osassa ohjelmista aiotaan käyttää suomea ja ruotsia.