Ukrainan kaasuyhtiölle enemmän rahaa kuin kouluille ja sairaaloille

Opetussektori, terveydenhoito ja kulttuuriala saa kukin vähemmän rahaa valtiolta kuin tappiollinen Naftogaz.

Ulkomaat
Ukraina
Kerstin Kronvall / Yle

Puolet Ukrainan talouden alijäämästä johtuu yhden ainoan yhtiön huonosta taloudesta, nimittäin Naftogazista, joka on Ukrainan suurin valtion omistama yhtiö. Sen vastuulla on maan kaasu- ja öljytuotanto, sekä kaasun siirto asiakkaille kotimaassa ja ulkomailla.

Toisin kuin useimmat energia-alan yritykset Naftogaz ei saa aikaan voittoa vaan rypee miljardiveloissa. Nyt valtiolta on tullut vaatimuksia suunnanmuutoksesta ja Naftogazin uudet, ulkomailla koulutetut johtajat ovat lähteneet muuttamaan yhtiön työtapoja ja rakenteita.

Tehtävä ei ole helppo eikä näkyvää tulosta voi odottaa moneen vuoteen. Kysymyksessä on valtava organisaatio. Naftogazissa työskentelee 13 000 henkilöä, ja työtavat ovat pysyneet muuttumattomina vuosikymmeniä.

Osaksi tappiollisuus johtuu poliittisista päätöksistä. Naftogazin tehtävänä on ollut tuottaa halpaa kaasua Ukrainan markkinoille. Käytännössä niin, että kaasua myydään paljon halvemmalla kuin sitä ostetaan. Juuri nyt ostohinta on 350–400 dollaria tuhannesta kuutiometristä kaasua, myyntihinta on noin 130 dollaria.

Venäjän hyväntahto loppui

Halpamyyntijärjestelmä on voinut jatkua siksi, että kaasun myyjä, venäläinen kaasujätti Gazprom, on suostunut siihen, ettei Naftogaz ole maksanut laskuja ajallaan. Kun Venäjän ja Ukrainan suhteen kuluneen vuoden aikana ovat viilentyneet sotatilaan asti, on tullut maksun aika, eikä Naftogazillla ole rahaa laskuihin. Ukrainan valtion on siis löydettävä rahat jostakin, tällä hetkellä lähinnä ulkomailta.

Naftogazin kansainvälisten asioiden johtaja Yuriy Vitrenko ei katso työnantajansa huonoa taloudenpitoa suopeasti.

– Tämä ei ole kestävää vaan mieletöntä, hän sanoo. Alijäämämme vastaa seitsemää prosenttia maan bruttokansantuotteesta ja tämä on sotaa käyvä maa. Rahoja pitäisi käyttää armeijaan eikä kattamaan Naftogazin tappioita. Nyt valtio käyttää kuusi kertaa enemmän rahaa meidän tappiomme maksamiseen kuin armeijaan.

Opetussektori, terveydenhoito ja kulttuuriala saa kukin myös vähemmän rahaa valtiolta kuin tappiollinen Naftogaz.

Kuntokuuri on jo aloitettu

Nyt on tullut muutoksen aika, toteaa Yuriy Vitrenko. Naftogazilla on neljän askeleen ohjelma, jolla sen on tarkoitus aloittaa taloutensa kohentaminen.

Ensimmäinen tavoite on integroituminen Euroopan kaasumarkkinoille. Sitä varten täytyy luoda uudet kehykset lainsäädännön voimin. Toisena askeleena on yhtiön tehokkuuden parantaminen jotta Naftogazista voi tulla kannattava. Eräs syy nykyiseen tehottomuuteen on väärinkäytökset yhtiön sisällä. Kolmanneksi halutaan houkutella ulkomaisia investoijia, erityisesti kaasun kuljetusverkkoon. Neljäntenä tavoitteena on kehittää kotimaisia pääomamarkkinoita ja yksityistää osa Naftogazin toiminnoista.

Parantaakseen edes hieman nykyistä rappiotilaansa Naftogaz on jo nostanut kaasun hintaa. Tämä tuntuu yksittäisten ihmisten kukkaroissa, eikä ole ollut suosittu toimenpide.

Kaasu ei ole kuluttajalle kovin suuri menoerä, jos sitä käyttää vain keittämiseen. Kaasulieden kulutus tulee keskimäärin maksamaan noin euron kuukaudessa, jolloin edes viisinkertainen hinta ei ole katastrofi.

Ukrainassa kotien lämmitys hoidetaan kaukolämmöllä ja lämpölaitokset käyvät kaasulla. Lämmityskaasu maksaa nyt noin 40 euroa kuussa keskivertokuluttajalla, siksi viisinkertainen hinnankorotus olisi jo hyvin suuri rasite.

"Halpa kaasu epäoikeudenmukaista"

Naftogazilla Yuriy Vitrenko sanookin, ettei Ukraina voi kokonaan lopettaa tukien maksaminen kuluttajille. Hän kuitenkin katsoo, että kaasun hinnan on oltava realistinen. On parempi, että yhteiskunta maksaa tukia niille, jotka todella tarvitsevat niitä ja loput maksavat käyvän hinnan.

– On epäoikeudenmukaista, että joku, jolla on iso talo ja uima-allas, maksaa pikkurahoja kaasusta, Vitrenko sanoo.

Vitrenko arvoi, että jo 2–10 vuoden sisällä alkaa näkyä tuloksia Naftoggazin kuntokuurista. Kuitenkin kestää kauan, ennen kuin yhtiö on huippukunnossa.

– Kestää vuosikymmeniä, ennen kuin olemme yhtä läpinäkyvä ja luotettava kuin vastaava yhtiö Suomessa, mutta melko nopeasti voimme olla italialaisten tai espanjalaisten yhtiöiden kanssa samalla tasolla, sanoo Yuriy Vitrenko.

Yle Uutiset / Kerstin Kronvall, Kiova