Kokkolan Energian arvosta yksimielisyyteen

Lainsäädäntö edellyttää, että vapailla markkinoilla toimivat kunnalliset liikelaitokset on yhtiöitettävä vuodenvaihteeseen mennessä. Kokkola on jo aiemmin päättänyt Sataman yhtiöittämisestä. Maanantaina kaupunginhallitus sopi Kokkolan Energian luovutusvoiton määrästä. Summaksi sovittiin viisi miljoonaa euroa. Energian yhtiöittämisestä päätetään viikon päästä valtuustossa.

Kotimaa
YLE

Kokkolan Energian arvoa on yritetty määrittää syksyn mittaan, jotta laitos voitaisiin yhtiöittää. Kokkolan Energialla ja keskushallinnolla kummallakin on ollut omat konsulttinsa laskelmia tekemässä.

– Arvon määritys oli ennakoitua haastavampi. Mahdollisimman oikeata arvoa etsittiin, jotta se turvaisi yhtiön jatkon. Sähkön hinta on nyt alhainen ja energiamarkkinat ovat epävarmassa tilanteessa. Kun kasvua ei ole, niin sähkön hinnan nousua ei ole näkyvissä, valottaa Laitila.

Työryhmän yksimielisen ehdotuksen pohjalta kaupunginhallitus päätyi maanantaina kirjaamaan, että Kokkolan Energian luovutusvoitto on viisi miljoonaa euroa. Summa jakautuu puoliksi kaukolämpöverkon sekä sähköverkon ja -asemien kesken.

Yhtiöittämisen toteuttamiseen ja investointeihin kaupunki antaa enintään 40 miljoonan euron omavelkaisen takauksen Oy Kokkola Power AB:lle. Verkkoyhtiö Kenetille kaupunki antaa sekä enintään 40 miljoonan euron että enintään 12 miljoonan takauksen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) avaa päätöstä kuluttajalle. Hänen nähdäkseen yhtiöittämisellä ei ole sähkönkuluttajalle merkitystä.

– Energialaitos on ollut kilpailukykyinen ja hyvin toimiva tähänkin asti. Sähkölaskussa kylläkin lukee sitten jatkossa Oy.

Sen sijaan kokonaisuutena yhtiöittäminen tekee hallaa kaupungin taloudelle. Osakeyhtiö maksaa voitostaan veroa, josta suurin osa menee valtiolle. Kokkolan kaupunki ei saa aiemmin saamaansa tuottoa.

Laitila arvioi, että kun sekä Energia että Satama yhtiöitetään, menetys toisi kaupungille ehkä puolen prosentin tai prosentin veronkorotuspaineet, jos vähennystä ei pystytä muulla tavoin kompensoimaan.