1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Finnwatch: Suomeen kirjoja valmistavan kiinalaistehtaan työntekijöillä euron tuntipalkka

Finnwatchin mukaan Kiinassa valmistettuja kirjoja markkinoivat Suomessa ainakin Bonnier Kirjat Suomi, Egmont Kustannus, Karisto ja Kustannus-Mäkelä. Kiinasta tuodaan Suomeen etenkin lelumaisia lastenkirjoja.

Ulkomaat

Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan Suomen markkinoille kirjoja valmistavan kiinalaisyrityksen tehtaalla maksetaan työntekijöille noin euron tuntipalkkaa. Finnwatchin tänään tiistaina julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan työntekijät tekevät lisäksi jopa 80 tuntia ylitöitä kuukausittain.

– Tehtaan maksamalla noin euron tuntipalkalla ei ole mahdollista elättää perhettä, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala järjestön tiedotteessa.

Finnwatch tutki työoloja Suomeen kirjoja tuovan Hung Hing -konsernin tehtaassa Kiinassa Guangdongin maakunnassa. Konsernin valmistamia kirjoja markkinoivat Suomessa ainakin Bonnier Kirjat Suomi, Egmont Kustannus, Karisto ja Kustannus-Mäkelä.

Finnwatchin mukaan osa suomalaisista kustantamoista on teettänyt tehtaalla arviointeja, mutta käytössä olevat vastuullisuusjärjestelmät ovat järjestön mielestä puutteellisia.

Finnwatch vertaili myös suomalaiskustantamoiden vastuullisuuslinjauksia. Tarkastelussa selvisi, että joillain kustantamoilla ei ole lainkaan yritysvastuulinjauksia ja joillain vastuullisuusvaatimuksia on vain osalla tuotteista.

Parhaiten yritysvastuuvertailusta selviytyivät Egmont-konserni ja Bonnier-konserniin kuuluvat Tammi ja WSOY.

Finnwatchin mukaan Suomeen tuotavista kirjoista noin viisi prosenttia tule Kiinasta, mutta lastenkirjojen osalta osuus on suurempi. Suomeen tuodaan Kiinasta etenkin lelumaisia lastenkirjoja.