Solmio, mirri, ascot- vai sisähuivi? – Mieskin voi vaihdella tyyliä

Erilaisen asusteen kaulaansa valitsemalla miehetkin voivat muunnella tyyliänsä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut pukeutumisneuvoja kertoo, mitä viestii kaulassa oleva mirri ja miten mies voi käyttää oikeaoppisesti sisähuivia.

Kotimaa
Pia Melander ja Mikko Haapanen.
Juhlakausi on nyt kuumimmillaan. Monelle miehelle voi olla vaikea päättää, mitä laittaa kaulaansa juhliin. Vaihtoehtoina on kravatttia, solmuketta ja huivia. Mutta mikä sopii mihinkin tilaisuuteen? Aamu-tv:ssä vinkkejä ja käytännön neuvoja antoi pukeutumisneuvoja Pia Melander.

Usein suomalaismiehen viralliseen juhla-asuun kuuluu perinteinen helmenharmaa solmio ja valkoinen puuvillainen taskuliina. Nykyään vaihtoehtoja on monia, ja perinteisen solmion leveyskin vaihtelee erilaisten tyylien mukaan.

– Yhtä oikeata solmion leveyttä ei ole. Juhlavan perinteisen solmion leveys on noin seitsemän senttiä. Muissa maissa juhlissa käytetään paljon mustaa kapeampaa solmiota, mutta meillä se mielletään usein hautajaissolmioksi. Kapeampi solmio mielletään myös nuorekkaammaksi, mainitsee pukeutumisneuvoja Pia Melander.

Yleisin kravattisolmu on englantilainen yksinkertainen Four-in-hand-solmu.

– Se toimii paremmin kapeampaan solmioon tai neulesolmion kanssa. Ranskalaiseen puoli-windsor-solmuun tulee kaunis kolmio ja rypytys, sanoo Melander.

"Mirri vaatii enemmän pokkaa"

Tänä vuonna esimerkiksi presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa nähtiin solmukkeita eli mirrejä.

Solmuke eli mirri on hauskempi kaulakoriste, jota erityisesti nuoret miehet suosivat.

Pia Melander

– Mirri on hauskempi kaulakoriste, jota erityisesti nuoret miehet suosivat. He seuraavat trendejä. Mirri on kevyempi ja vaatii ehkä kantajaltaan enemmän pokkaa, kuvailee Melander.

– Jos mirrin taittelee itse, siihen saa volyymia. Tekeminen on hieman haasteellista, joten sitä joutuu harjoittelemaan. Valmiiksi taitellut mirrit ovat litteämpiä.

Trendikäs vaihtoehto solmiolle tai solmukkeelle on ascot-huivi.

– Ascot-huivia voi käyttää periaatteessa puvun kanssa, mutta myös esimerkiksi rennomman neuleen seurassa. Liinan päät täytyy pujottaa kauluksen alle, neuvoo Melander.

Sisähuivia voi käyttää esimerkiksi jonkin rennon sisätakin kanssa, mutta ei ehkä kuitenkaan puvun kanssa.

Pia Melander

Sisähuivia ei puvun kanssa

Miehet käyttävät aika paljon nykyään myös sisähuiveja.

– Sisähuivia voi käyttää esimerkiksi jonkin rennon sisätakin kanssa, mutta ei ehkä kuitenkaan puvun kanssa. Solmimistyylejä on useita erilaisia. Sen voi solmia esimerkiksi italialaiseen tyyliin lenkin kautta huivin päät pujotettuina tai vaikkapa hyvin boheemisti kiedottuna kaulan ympärille löysästi.

Taskuliina olisi hyvä taitella mahdollisimman muhkeasti.

– Taskuliinassa tulisi olla jokin yhtenäinen väri kaulassa käytettävän asusteen kanssa. Puuvilla- ja pellavaliinat voi laittaa viivamaisesti taskuun, mutta yleisesti liina olisi mielummin taiteltava muhkeasti. Helpoin taitto on se, että otetaan liinasta keskeltä kiinni, taitetaan ja sujautetaan taskuun, vinkkaa Melander.