1. yle.fi
  2. Uutiset

Aseiden pitäisi vaieta päiväksi – Itä-Ukrainaan tulitauko

Ukrainan hallinnon ja Itä-Ukrainan kapinallisten sopima tulitauko tuli voimaan yhdeksältä.

Ulkomaat
Ukrainan presidentti Petro Porošenko vieraili sotilatukikohdassa.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko vieraili sotilatukikohdassa Harkovan alueella 6. joulukuuta.Mikhail Palinchak / EPA

Itä-Ukrainassa on alkanut päivän mittainen tulitauko. Ukrainan hallinnon ja Itä-Ukrainan kapinallisten sopima tulitauko tuli voimaan aamuyhdeksältä.

Tulitauon tarkoituksena on luoda edellytykset tälle viikolle suunnitellulle rauhankokoukselle.

Kokouksen toteutuminen on vielä epävarmaa. Uutistoimistojen mukaan Ukrainan kontaktiryhmä saattaa kokoontua perjantaina Minskissä. Edellisen kerran Ukrainan sodan osapuolet ovat neuvotelleet rauhasta syyskuun alussa.

Ukrainan armeija ja separatistit ovat rikkoneet Minskin rauhanneuvotteluissa sovittua tulitaukoa räikeästi ja syytelleet toisiaan rikkomuksista.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n edustajien on määrä saapua maahan tiistaina neuvottelemaan lähes 14 miljardin euron lainapaketista.

Itä-Ukrainan taistelut ovat ajaneet Ukrainan talouden vararikon partaalle, ja maa tarvitsee kansainvälistä taloudellista apua päästäkseen jaloilleen.

Ukrainan pitäisi saada seuraava noin kahden miljardin lainaerä ennen vuoden loppua, mutta IMF on odottanut uuden hallituksen muodostamista ennen maksuneuvotteluita.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi