1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Dosentti: Itä-Ukrainassa kukaan ei voi sanoa olevansa syytön

Kansainvälisen oikeuden dosentin Jarna Petmanin mukaan sekä Ukrainan joukot että separatistit ovat syyllistyneet rikkomuksiin Itä-Ukrainassa. Krimillä tilanne on selvä – Venäjän esittämät argumentit eivät ole kestäviä, hän sanoo.

Nainen katsoo ikkunasta yöllisen tuhon jälkiä Donetskissa 7. marraskuuta. Kuva: Alexander Ermochenko / EPA

Itä-Ukrainassa molemmat osapuolet ovat syyllistyneet kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin, Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman arvioi. Hän toteaa, että Itä-Ukrainassa sekä separatistit että Ukrainan joukot ovat pommittaneet ja surmanneet siviilejä.

– Tämä on kansainvälisen oikeuden vastaista. Se, että siviilejä tieten tahtoen, että heihin kohdistetaan iskuja, Petman sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

Petmanin mukaan kukaan ei Itä-Ukrainassa voi sanoa olevansa syytön. Hän katsoo, että ihmisoikeusloukkaukset ja kansainvälisen oikeuden rikkomukset on saatettava aikanaan oikeuden eteen.

Krimillä tilanne on selkeä, Petman sanoo.

– Se, että Venäjä on ottanut Krimin haltuunsa, on selkeästi kansainvälisen oikeuden vastaista. Kaikilla kansainvälisen yhteisön valtioilla on velvollisuus olla tunnustamatta Krimiä Venäjän osaksi.

Petman ei pidä Venäjän Krimistä esittämiä perusteluja kestävinä. Hän toteaa Venäjän tukeutuneen asiassa kolmeen doktriiniin.

– Venäläiset ovat yhtäältä kokeneet, että kyseessä on nimenomaan Krimillä olevien venäläisten suojelu. Näin ollen se on itsepuolustusta.

– Tämä on doktriini, joka joskus hyväksytään, joskus ei. Tällä kertaa faktat eivät tue tätä. Venäläisten ei voida osoittaa olleen sellaisen uhan alaisia, joita Venäjä väitti toteutetun heitä kohtaan.

Toinen Venäjän esittämä perustelu on hänen mukaansa se, että kyseessä olisi ollut kutsusta tapahtunut interventio.

– Tässä todisteena esitettiin vallasta syöstyn presidentin (Viktor) Janukovytšin esittämä kutsu, mutta kuten on todettu, hänet oli syösty vallasta eikä hän ollut enää tehokasta valtaa käyttävä taho.

Kolmas argumentti on, että toimilla tuettiin Krimin itsemääräämisoikeutta, Petman kertoo.

– Krimillä totisesti on itsemääräämisoikeus, mutta itsemääräämisoikeutta ei voi toteuttaa aseella uhaten.

Tutkija: Pidempi tulitauko mahdollinen

Itä-Ukrainassa on alkamassa päivän mittainen tulitauko, kansainväliset uutistoimistot kertovat.

Ukrainan hallinnon ja Itä-Ukrainan separatistien sopiman tulitauon on ollut määrä tulla voimaan aamuyhdeksältä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari arvioi, että laaja tulitauko näyttää alueella toiveikkaammalta kuin hetki sitten.

– Sekä Venäjällä että Ukrainan hallitustasolla on ollut tahtoa. Myös separatistit ovat epämääräisesti mutta kuitenkin näyttäneet vihreää valoa, että tällainen olisi mahdollinen, Saari sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

– On hyvinkin mahdollista, että (Valko-Venäjän) Minskissä saadaan aikaiseksi vähän pitävämpi tulitauko.