1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuoden artesaani kaipaa enemmän tukea pienille yrittäjille – "Mallia voisi ottaa Pohjois-Norjasta"

Vuoden artesaani 2014 -palkinnon voittanut inarilainen hopeataitaja Katja Lettinen kaipaa sekä valtiolta että kunnilta enemmän tukea pienille yrittäjille. Esimerkiksi kunta voisi tukea oman alueensa valmistuvia käsityöläisiä, ehdottaa Lettinen.

kulttuuri
Katja Lettinen

Vuoden artesaani 2014 -palkinto meni tänä vuonna pohjoisimpaan Suomeen, inarilaiselle käsityöntaitajalle Katja Lettiselle.

Lettinen valmistui viime keväänä Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta Inarista korukivi- ja jalometallialan artesaaniksi, jonka jälkeen hän on ehtinyt luoda ensimmäisen korumallistonsa ja perustanut Moodag-nimeä kantavan korualan yrityksen.

Tunnustus antaa aloittelevalle yrittäjälle luottamusta tulevaisuuteen.

Katja Lettinen
Lettisen ensimmäinen korumallisto kantaa nimeä "A Drop of Inari".Vesa Toppari / Yle

– Minulle se on tietysti todella rohkaisevaa. Palkinto antaa uskoa siihen, että voin jatkaa tällä alalla eteenpäin, iloitsee Lettinen.

Käsityön lisäksi tulee taitaa myös markkinointi

Vuoden artesaanin entinen opettaja, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen lehtori Samuli Valkeapää kehuu Lettistä. Hän ei ole vain taitava käsistään, vaan taitaa myös tärkeän tuotteistamisen ja markkinoinnin.

Samuli Valkeapää
Vesa Toppari / Yle

– Katja on hyvin taitava, mutta kyse ei ole vain siitä. Hän osaa myös mainostaa ja markkinoida tuotteitaan, niillä taidoilla on iso merkitys tänä päivänä.

Valkeapää myöntää kuitenkin, että Saamelaisalueen koulutuskeskuksen artesaanilinja ei anna mahdollisuutta syventyä markkinoinnin ja yrittäjyyden saloihin.

– Meidän työmme on opettaa työtapoja ja -tekniikoita. Tuotteen eteenpäin myyminen on oma maailmansa, mihin myös me voisimme kiinnittää enemmän huomiota. Me tarjoamme parissa-kolmessa vuodessa perusopinnot, joihin olisi mukavaa liittää vaikka mitä, mutta aika ei riitä. On kuitenkin totta, että jos haluaa elättää itsensä vain käsityöllä, on myös markkinointitaidoilla suuri merkitys, sanoo Valkeapää.

"Valtio ja kunnat voisivat kannustaa yrittäjyyteen"

Katja Lettinen on valmistunut myös graafiseksi suunnittelijaksi, jonka vuoksi hänelle oli luonnollista alkaa markkinoimaan ja brändäämään uutta korumallistoaan.

Kaikilla pienyrittäjillä ei kuitenkaan ole samanlaisia lähtökohtia. Vuoden artesaani toivoisikin heille enemmän tukea sekä valtiolta että kunnilta.

– Minun mielestäni Suomen valtion tulisi kannustaa enemmän yrittäjyyteen, sillä pienten yrittäjien verotus on todella kovaa tällä hetkellä. Itse paikallisena inarilaisena toivoisin, että myös kunta auttaisi täältä valmistuvia käsityöläisiä.

Katja Lettinen
Vesa Toppari / Yle

Mallia voisi Lettisen mielestä ottaa rajan toiselta puolen, Pohjois-Norjan Koutokeinosta.

– Koutokeinossa on niin kutsuttu duodji-instituutti, saamen käsitöiden instituutti, joka on Norjan Saamelaiskäräjien ja valtion ylläpitämä paja, jossa paikalliset käsityöyrittäjät voivat käydä tekemässä tuotteitaan. Se on todella hieno asia, koska silloin aloittelevan yrittäjän ei tarvitse laittaa rahaa oman pajan perustamiseen. Se on erittäin hyvä tukemisen muoto, mietiskelee Lettinen.

Lue seuraavaksi