1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kirjakustantamot yllättyivät Finnwatchin syytöksistä – "Emme halua missään tapauksessa tukea tämän tyyppistä toimintaa"

Suomalaiskustantamot kiistävät tienneensä kiinalaistehtaan työntekijöiden heikoista työehdoista. Kustantamot aikovat selvittää asiaa ulkomaalaisten yhteistyötahojensa kanssa.

Ulkomaat

Suomalaiset kirjakustantamot ovat yllättyneitä kansalaisjärjestö Finnwatchin kiinalaista kirjatehdasta koskevista paljastuksista. Finnwatch kertoi tänään tiistaina julkaistussa raportissaan (siirryt toiseen palveluun), että Suomen markkinoille kirjoja valmistavan kiinalaistehtaan työntekijät saavat noin euron tuntipalkkaa ja tekevät 80 tuntia ylitöitä kuukaudessa.

Bonnier Kirjat Suomen toimitusjohtajan Timo Julkusen mukaan kiinalaistehtaan heikot työehdot eivät ole olleet Bonnierin tiedossa.

– Tämä tulee ihan uutena tietona. Tähän täytyy todellakin tutustua ja jos näin on, niin se on kyllä tuomittavaa, Julkunen toteaa.

Julkunen sanoo, että mikäli Finnwatchin tiedot osoittautuvat oikeiksi, yhteistyön jatkamista kiinalaisfirman kanssa harkitaan vakavasti.

– Emme halua tietenkään yrityksenä olla missään tapauksessa tukemassa tämän tyyppistä toimintaa, Julkunen lisää.

Myös Egmont Kustannuksen julkaisujohtajalle Jukka Torviselle yksityiskohtaiset tiedot Kiinan tehtaan työoloista tulivat yllätyksenä. Torvisen mukaan Egmont-konsernilla on käytössään omat arviointimenetelmät, joilla tehtaiden työoloja tarkkaillaan.

– Nyt käydään läpi onko meidän oma auditointisysteemi riittävä ja mitä asialle voidaan tehdä, Torvinen sanoo.

Yhteispainatuksia amerikkalaisten ja brittien kanssa

Kustannusliike Kariston kustannusjohtajan Sanna Vartiaisen mukaan Finnwatchin esiintuomat asiat eivät ole olleet hänen tiedossaan. Hän uskoo, että kyse on yksittäistapauksesta.

– Luultavasti tässä on kyse yhdestä kirjasta, jonka olemme tehneet, Vartiainen pohtii.

Vartiaisen mukaan ulkomailla valmistetut kirjat tehdään yleensä yhteispainatuksina amerikkalaisten tai englantilaisten kustantajien kanssa. Kyseistä kirjatehdasta hän ei halua enää jatkossa käyttää.

– Täytyy selvittää yhteispainatuskustantajilta, ettei tätä painoa käytetä enää, Vartiainen lisää.

Myös Kustannus-Mäkelä on tehnyt yhteispainatuksia englantilaisen kustantamon kanssa. Toimitusjohtaja Atso Mäkelän mukaan kiinalaisten huonot työolot eivät ole olleet tiedossa.

– Me aiomme selvittää tämän asian meidän englantilaisten kumppanien kanssa, Mäkelä lupaa.

Lue seuraavaksi