Pöytäkuusitrendi houkuttaa pieniin kuusivarkaisiin

Sisustuslehtiä - ja blogeja selaamalla voi huomata, että alle metrin mittaiset joulukuuset tekevät tuloaan. Pikkukuusia hankitaan pieniin asuntoihin ison kuusen korvikkeeksi. Lisäksi niitä sijoitellaan isompaankin asuntoon trenditietoisen jouluihmisen silmäniloksi. Mutta mistä niitä saa, laillisesti?

Kotimaa
Pieni kuusentaimi maljakossa pöydällä. Vierellä kynttelikkö ja muita sisustuselementtejä.
Pieni pöytäkuusi on kaunis myös ilman koristeita.Tarja Leponiemi

Pöytäkuuset ilmestyivät sisustusblogeihin jo pari joulua sitten ja trendi on vain vahvistunut.

Tarja's Snowland blogin (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaja Tarja Leponiemi hankkii ensimmäiset pöytäkuuset jo marraskuussa ja lisää joulun lähestyessä. Kuusta ei juuri koristella, vaan se asetellaan maljakkoon rennosti retkottamaan.

- Pienet puut ovat somia, ja ne ovat jollain tapaa boheemeita yksilöitä. Pidän myös siitä, että pikkupuut eivät vie paljoa tilaa, mutta niillä saa helposti luotua talven ja joulun tunnelmaa, Leponiemi perustelee.

Täysimittainen kuusi on myyjälle mieluisampi

Bloggari Tarja Leponiemi hakee pikkukuusensa omalta tontilta. Muuten pöytäkuusia onkin vaikea löytää. Myyjät ovat vasta lähtemässä trendiin mukaan, joten pikkukuusien tarjonta on vielä kohtuullisen vähäistä. Kuusikauppias myy ennemmin täysimittaista täydellä hinnalla kuin lyhyttä halvemmalla.

Hinta pienistä kuusista on kovin pieni ja hyvälaatuisia pikkukuusia joutuu etsimään.

Kuusikauppias Martti Kokkonen

- Hinta pienistä kuusista on kovin pieni ja hyvälaatuisia pikkukuusia joutuu etsimään. Helppo ne on metsästä kuljettaa pois, kun kainaloon saa useamman. Vaikka aikaa siinä menee eikä palkoille pääse, kuusikauppias yrittää kuitenkin aina palvella asiakasta ja hankkia hänelle pikkukuusen, kertoo jämsäläinen kuusikauppias Martti Kokkonen.

Kuusen kaato luvatta on aina rikos

Jollei pikkukuusta löydy kuusikauppiaalta, ei sellaista saa hakea myöskään toisen metsästä. Niin ison kuin pienenkin kuusen varastaminen on rikos, kertoo Ilpo Pentinpuro Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta.

- Vaatii aina metsänomistajan luvan, ihan tuosta vaan niitä pieniäkään ei voi sieltä hakea. Jokamiehen oikeudet eivät koske kuusen hakua metsästä, Pentinpuro valottaa.

Jokamiehen oikeudet eivät koske kuusen hakua metsästä.

Ilpo Pentinpuro, Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi

Pentinpuro korostaa, että edes hakkuutöiden jäljiltä metsään jääneitä kuusen kappaleita ei saa hakea ilman metsänomistajan lupaa.

Ei edes valtion mailta

Vanha uskomus on, että sähkölinjojen alla oleva maa olisi valtion ja sieltä kuusen voisi hyvillä mielin hakea. Näin ei kuitenkaan ole. Linjojen alla oleva maa kuuluu yksityisille omistajilla ja se on vuokralla energiayhtiöillä.

Toisaalta, jos maa-alue, kuten esimerkiksi tien piennar kuuluu valtiolle, ei sekään merkitse sitä, että sieltä automaattisesti saa kuusen hakea, kertoo aluevastaava Marja Laavisto ELY-keskuksesta.

- Toisen maalta ei puuta saa kaataa, ei edes valtion maalta. Lupa siihenkin tarvitaan. Edes raivaustöihin valtion puolesta tien pientareelle ei saa ryhtyä turvallisuussyistä.

Vaihtoehtona huonekuusi

Yksi vaihtoehto metsästä haetulle pöytäkuuselle on ruukkukasvina myytävä huonekuusi. Taitava viherpeukalo saa sen kukoistamaan joulusta toiseen. Huonekuusi kuitenkin viihtyy parhaiten viileähkössä tilassa, eikä se aina menesty keskuslämmitetyissä taloissa.

Aito metsäkuusi viihtyy maljakossa hyvin, mutta senkin hoitoon on niksinsä.

- Olen huomannut, että juurine kaikkineen irti nyppäisty puu varistaa nopeammin, kuin sellainen joka on katkaistu juuresta poikki. Laitan reilusti vettä ja ripautan joukkoon pari hyppysellistä sokeria, vinkkaa Tarja's Snowland blogia kirjoittava Tarja Leponiemi.

Tarja Leponiemeä, Martti Kokkosta, Ilpo Pentinpuroa ja Marja Laavistoa haastatteli Yle Keski-Suomelle Minna Matintupa.

klo 11.08: Lisätty linkkejä