Suomalaistutkijalle ensimmäistä kertaa merkittävä arkeologiapalkinto

Oululaistutkijan arkeologiaa käsittelevä väitöskirja on saanut suuren tunnustuksen maailman suurimmalta historiallisen arkeologian tutkimusseuralta. Tutkimuksesta selviää, että historiallisella taustalla on suuri vaikutus kulutustottumusten omaksumiselle.

Kotimaa

Oulun yliopistossa arkeologiasta väitelleen Risto Nurmen väitöskirja on valittu vuoden 2015 Kathleen Kirk Gilmore Dissertation Award -palkinnon saajaksi. Palkinnon jakaa maailman suurin historiallisen arkeologian tiedeseura Society for Historical Archaeology, joka julkaisee myös arvostettua Historical Archaeology -julkaisua.

Merkittävä väitöskirjapalkinto osoitetaan nyt ensimmäistä kertaa suomalaiselle ja eurooppalaiselle nuorelle tutkijalle. Palkintoa on myönnetty vuodesta 2002 lähtien. Palkinnon arvo on 1000 dollaria ja sisältää väitöskirjan julkaisusopimuksen kansainväliselle tiedekustantamolle.

FT Risto Nurmen väitöskirja käsittelee Tornion kaupungin kaupungistumista esinelöytöjen kautta. Nurmi keskittyi tutkimuksessaan selvittämään esineiden elinkaarta ja sitä kautta kaupungistumisprosessia 1600- ja 1700-lukujen torniolaisten keskuudessa. Tutkimuksesta selviää, että maailman pohjoisimpien kaupunkilaisten kulutustavat ovat erilaisia verrattuna eurooppalaiseen ja pohjoisamerikkalaiseen kulutuskäyttäytymiseen. Yhteisöjen historiallisella taustalla on myös merkittävä vaikutus kulutustottumusten omaksumiseen.