Tunteisiin vetoaminen puree – yksityisten vetoapu somessa kelpaa Liikenneturvalle

Ammattiautoilijan tunteisiin vetoava Facebook-kirjoitus heijastimen käytön puolesta on tervetullutta apua Liikenneturvalle. Kaikki auttaa, mikä vie tärkeitä aiheita kahvipöytiin. Virallista valistusta kansalaisaktiivisuus ei silti korvaa, uskoo yhteyspäällikkö.

Kotimaa
Heijastimia pimeässä.
Pekka Sivukari / Yle

Jari Alasenkirjoituson levinnyt laajasti Facebookissa. Alanen kirjoittaa siitä, kuinka oli eräänä aamuna tappaa lapsen. Lapsi ajoi koulubussin eteen pimeällä pyörällä ja ilman kypärää. Hän onnistui kuitenkin väistämään linja-auton. Alanen on kokenut vastaavia läheltä piti -tilanteita paljon.

Facebookissa kirjoitus käännettiin myös ruotsiksi. Sitä on jaettu kymmeniä tuhansia kertoja ja kommentit kertovat sen saaneen lukijat ajattelemaan.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Heli Lintamo Vaasasta on kiitollinen kaikesta avusta, mitä turvallisuustyö voi saada. Sosiaalisen median voima on huomattu myös Liikenneturvassa, joka on sekin Twitterissä ja Facebookissa.

Ihmisen muisti on lyhyt.

Yhteyspäällikkö Heli Lintamo

Somessa kampanjat saavat aina uutta potkua.

– Kaikki kanavat tarvitaan käyttöön. Ne tukevat toisiaan: asiat leviävät kahvipöytiin.

Pelottelu ei kanna

Some ei Lintamon mukaan kuitenkaan voi korvata perinteistä valistusta. Samoin on kansalaisaktiivisuuden kanssa.

– Ihmisen muisti on lyhyt. Kampanjat elävät muutaman kuukauden, toteaa Lintamo.

Tunteisiin vetoaminen on hänen mukaansa hyvä tapa koettaa lisätä vaikkapa juuri heijastimen käyttöä. Kotoa lasten matkaan Lintamo soisi tarttuvan hyvän mallin. Pelotteluun hän ei usko.

– Lapset ja nuoret näkevät nykyään niin paljon. Oikein pahalta taas suljetaan silmät ja korvat. Pelottelulla ei asenteita muuteta, Lintamo ynnää.

Tuoreimpien tarkkailutulosten mukaan noin puolet käyttää heijastinta. Hyvänä Lintamo pitää heijastinliivien käytön lisääntymistä; vielä 10 vuotta sitten liivejä ei juuri näkynyt.

Aikuiset unohtavat kuitenkin heijastimen työ- ja kaupunkivaatteista useammin kuin ulkoiluasuistaan. Pikkulasten vaatteissa heijastimet on monesti valmiiksi ommeltuina. Sen sijaan koululaisten vaatteista heijastimet puuttuvat Lintamon mukaan usein tyystin.