Automaattivaihteisen auton ajokortti vain harvojen lompakossa – kiinnostus kuitenkin lisääntyy

Tänä vuonna myönnetyistä ajoluvista vain pari prosenttia on sellaisia, joilla saa ajaa pelkästään automaattivaihteista autoa. Automaattivaihteet kuitenkin lisääntyvät liikenteessä vuosi vuodelta.

liikenne
Automaattivaihteiston valintakeppi.
Yagmur Özberkan / Yle

Automaattivaihteisten autojen suosio on kasvussa. Kun viisi vuotta sitten joka neljäs auto oli automaattivaihteinen, on niitä nyt jo joka kolmas.

Kehitys on nähty myös autokouluissa. Tänä vuonna B-ajokortteja on koko maassa myönnetty yli 45 000. Näistä kaksi prosenttia on ajanut kortin automaattivaihteisella autolla, mikä tarkoittaa sitä, että heillä ei ole asiaa manuaalivaihteisen auton ratin taakse.

Turkulainen Tiia Tuominen kuuluu tähän kahteen prosenttiin. Hänen ajokortissaan on merkintä, joka kieltää manuaalivaihteisella autolla ajamisen. Tuomiselle ajokortin ajaminen automaattivaihteisella autolla oli silti itsestään selvää.

– Meillä on automaattivaihteinen auto. En ole enää siinä iässä, että alkaisin lainailemaan kavereilta autoja, Tuominen kertoo.

– Kaverit tosin kysyivät, että olenko aivan varma tällaisen kortin hankkimisesta. He kysyivät, että mitä jos lapsi joutuu tapaturmaan ja on vain manuaalivaihteinen auto. Minä sanoin, että soitan ambulanssin tai pelastushelikopterin.

Häviävätkö manuaalivaihteiset?

Ajokortin ajaminen automaattivaihteisella autolla on vaihteiston suosion kasvusta huolimatta vielä erittäin harvinaista. Turun CAP-autokoulun liikenneopettajan Jouni Kolin mukaan kiinnostus kasvaa kuitenkin koko ajan.

– Kyllä asiakkaat kyselevät tästä koko ajan enemmän. Toteutus on ollu tosin hitaampaa ajokortin hankinnassa toistaiseksi. Uskon kuitenkin, että kymmenen vuoden päästä ei enää manuaalivaihteisia autoja paljoa edes ole, Koli arvelee.