1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lasten vanhemmat ostavat vipeillä jouluksi mielenrauhaa ja hyväksyntää

Entä jos pankkitilin pohja häämöttää ja joulu on vielä ostamatta? Lapsille olisi hienoa hankkia toivelahjoja, mutta rahaa ei vain ole. Turvautuako vippiin, joka sekin on muuttanut muotoaan joustoluotoksi.

talous
YLE Etelä-Karjala

Perinteiden lisäksi muun muassa lasten joululahjat ja herkullinen ruoka kuuluvat monien mielestä jouluun.

Molempien hankkiminen vaatii rahaa. Kaupat ovat pullollaan houkutuksia ja mainoksissa velkarahaa tyrkytetään antamalla mahdollisuus maksaa lahjahankintoja vasta ensi vuonna.

Taloudelliseen ahdinkoon joutuneille ihmisille maksutonta puhelinneuvontaa antavan Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila tietää, että jouluna velanoton kynnys voi olla matala. Perheen tiukasta taloudesta huolimatta esimerkiksi lasten lahjat halutaan hankkia.

– Lasten joululahjoissa saattaa olla pelko kiusaamisesta tai pettymyksen tuottamisesta. Voi vaivata syyllisyyskin siitä, että on ollut ahdistunut ja väsynyt. Haluaa sitten korvata sitä jouluna, arvelee Mattila.

Jos taloudelliset hankaluudet ovat jatkuneet pitkään voi olla niin, että joulun aikaan ihminen haluaa palkita itseään ja samalla sulkee silmänsä tosiasioilta.

– Kun luottokortilla saa ostettua velaksi ja jos vielä saa uuden luotonkin, niin ei se nyt tässä enää paljon tunnu. Sellaista ylioptimismia, että ensi vuonna sitten teen ylitöitä tai jotain, Mattila pohtii.

Pikavippi muuttuikin joustoluotoksi

Pikavippi on muuttanut muotoaan, sillä nykyään luottoa otetaan netistä.

– Pikavipit ovat muuttuneet joustoluotoiksi. Otetaan 2000 euron luotto netistä, ihan niin kuin ennen vanhaan pikavippiäkin otettiin. Siltä nostellaan satasen tai kahdensadan erissä aina kun tarpeita tulee, kuvailee Mattila nykyistä käytäntöä.

Käytännössä entinen pikavippi on muuttunut suuremmaksi luotoksi.

– Kun se piikki on siellä auki, niin se houkutus on sitä suurempi, sanoo Mattila.

Laita menot paperit ja tee budjetti

Kun rahat ovat tiukoilla, Mattila kannustaa tarttumaan härkää sarvista ja listaamaan kaikki menot sekä tulot ja tekemään kunnon maksusuunnitelman. Varsinkin, jos aikoo ottaa lisä lainaa joulusta selviytymiseen.

– Joku suunnitelma on hyvä olla miten minä ensi vuonna maksan nämä uudetkin velat tällä systeemillä. Laita paperille paljonko joulun viettoon ja laskuihin menee rahaa. Katso jo ennestään alla olevat velat ja paljonko niiden lyhentämiseen ja maksamiseen kuluu rahaa.

Mattila muistuttaa, että budjetin pitää jatkua tammikuun puolelle saakka.

Pienellä rahalla joulua viettäviä on enemmän kuin luullaan

– Voi olla tilanteita, että kulissia halutaan pitää yllä. Se tehdään vaikka velaksi, arvelee Takuusäätiön Minna Mattila.

Hän kannustaakin kaatamaan kulissit jouluna. Jos ei ole varaa lahjaröykkiöihin tai ylelliseen matkustamiseen, juhlaa voi viettää vähemmälläkin. Pienellä rahalla joulua viettäviä on enemmän kuin yhtäkkiä tuntuukaan.

Voi olla tilanteita että kulissia halutaan pitää yllä, se tehdään vaikka velaksi

Minna Mattila

– On varmasti muitakin ihmisiä, jotka eivät halua tai ovat vain kyllästyneitä kaupalliseen jouluun. Voi hyvin sanoa, että haluaakin viettää sellaista rauhallista joulua. Ei hössötä eikä tuhlaa rahaa tavaroihin ja kiusaa toisia ihmisiä huonoilla lahjoilla, rohkaisee Mattila.

Lue seuraavaksi