91-vuotias sotainvalidi saa vihdoin suihkun taloonsa – moni vanhus ei tiedä oikeudestaan korjausavustuksiin

Koteihin tehtävät muutostyöt säästävät nopeasti itsensä takaisin, jos hintaa verrataan esimerkiksi siihen, että vanhus olisi kuukauden laitoshoidossa. Monet vanhukset haluavat asua omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista. Asuntoihin tehtävät korjaustoimet helpottavat ikäihmisten kotona asumista.

Kotimaa
 .
Alex Turunen / Yle

Sotainvalidi Kauko Vainikan taloon tehdään kylpyhuonetta valtionkonttorin myöntämällä korjausavustuksella. Tähän asti 91-vuotiaan lappeenrantalaisen veteraanin ja hänen vaimonsa pesutilat ovat sijainneet pihapiirin ulkosaunassa.

– Olen ikäni käyttänyt ulkosaunoja ja enää en oikein pysty niitä hoitamaan enkä käymäänkään. Tässä suihku on vieressä, niin helpottaahan se paljon, Vainikka kommentoi muutostyötä.

Sodassa kranaatti-iskussa kaulaan haavoittunut Vainikka on rakentanut talonsa omin käsin oman metsänsä puista. Talossa asuminen on hänelle myös tunneasia.

– Kyllä niin kauan kuin mie täällä pystyn olemaan, niin mie täällä olen, kun talo on oman käden työtä ja etenkin kesäaika täällä on nautinto.

Korjaustyöt maksavat nopeasti itsensä takaisin

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojan Pekka Hulkkosen mukaan esimerkiksi wc-pesuhuoneremonttia voidaan verrata hinnaltaan siihen, jos ihminen joutuisi asumaan kuukauden verran laitoshoidossa. Korjaukset voivat olla moninaisia.

– Rintamamiestaloissa wc laajennetaan suihkutilaksi. Sitten on myös kaidetöitä, on luiskia ja erilaisia porrashissejä, Hulkkonen listaa muutoskohteita.

Moni vanhus ei ole tietoinen avustuksista, joita myönnetään muutostöihin kotona asumisen helpottamiseksi. Usein ikäihmisille avustusta hakevatkin heidän lapsensa.

Sotainvalideille muutostyöt korvataan ilman tulorajoja, myös muut sotaveteraanit sekä vanhukset voivat saada avustusta tietyin ehdoin. Toimintaa koordinoi Vanhustyön keskusliitto.

Sotainvalidi Vainikka on kiitollinen saamastaan avusta.

– Kun ajattelee, että neljä vuotta juoksuhaudoissa kyttäsi tuolla, niin kyllähän tämä varmasti jotakin vastinetta on sille. Ei ne yöt siellä olleet mukavia.