Joulupukki löysi somen – yhä useampi metsästää valkopartaa netistä

Netissä palstatilaa tarjoavat pukkisivustot pullistelevat kaikenkarvaisista pukkikandidaateista. Myös tilaajat etsivät aattopukkia yhä lisääntyvissä määrin verkosta. Sivustojen ylläpitäjät kertovat, miten joulupukit erotellaan tontuista.

ilmiöt
joulupukki katsoo matkapuhelinta
Joulupukki otti vastaan puhelinvarauksia vielä perjantaina.Juha Korhonen / Yle

Takana ovat ajat, kun joulupukkeja metsästettiin ainoastaan lehtien palstoilta ja naapurustosta. Modernilla pukilla on modernit välineet ja yhä useampi punanuttu onkin päätynyt ilmoittamaan palveluistaan netissä.

Digipukkien nousu on havaittu myös ilmoitustilaa tarjoavilla joulupukkisivustoilla.

– Jos verrataan viime vuoteen, kävijämäärät ovat tuplaantuneet. Tällä hetkellä kävijöitä on päivässä noin 800, kun viime vuonna huippu oli 400, sanoo Verkkoverstaan toimitusjohtaja Kimmo Hartikainen.

Verkkoverstaan pukkijouluksi.fi-sivustolla kuka tahansa joulupukiksi mielivä voi ilmoittaa palveluistaan ilmaiseksi. Tänä vuonna ilmoituksia on kertymässä ennätysmäärä, noin 300.

– Pelkästään tässä kuussa on tullut melkein sata pukkia lisää, arvioi Hartikainen.

Hänen mukaansa netissä joulupukkikandidaatteja houkuttaa hinta ja helppous. Ilmoitus on päivittäin esillä ja sitä voi päivittää silloin kun haluaa.

Vuonna 2007 avattu joulupukkipalvelu.fi-sivusto julkaisee yksityishenkilöiden ja yritysten joulupukki-ilmoituksia maksua vastaan. Myös heidän sivustoillaan ilmoittajien määrä on kasvanut jatkuvasti.

– Silloin kun aloitin, yleisintä oli mainostaa joulupukkipalveluita kauppojen ilmoitustauluilla tai kerrostalojen auloissa. Lähdimme hyvin pienessä mittakaavassa liikkeelle, mutta viime vuonna sivuillamme oli jo noin 200 joulupukkia listattuna. Tällä hetkellä ollaan suunnilleen samoissa lukemissa, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Aleksi Räsänen.

Puhelimen sijaan tilaaja tarttuu näppäimistöön

Joulupukkien lisäksi nettiin ovat siirtyneet tilaajat.

– Tänä päivänä ensimmäinen paikka, josta pukkia lähdetään etsimään on tietokoneen ruutu tai puhelimen näyttö, summaa asiakaspalvelupäällikkö Räsänen.

Verkkoverstaan pukkisivuilla ihmiset julkaisevat jopa omia hakuilmoituksiaan.

– Sivustolle on alettu jättää ilmoituksia siltä pohjalta, että sopivaa pukkia ei ole löytynyt juuri omalta alueelta, myöntää Verkkoverstaan Hartikainen.

Joulu Suomen joulupukkipalvelu tarjoaa pukkeja sekä tavarataloihin, yrityksille että ihmisten koteihin aatoksi. Lehti-ilmoittelu on ollut alusta asti oleellinen osa yrityksen markkinointia, mutta viime vuosina verkkosivut ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin.

Mainosbudjetti on tällaisessa kausiluonteisessa toiminnassa pieni, joten ei meillä lehti-ilmoituksia kovin runsaasti ole.

Tapani Punaparta

– Joulupukkien ilmoittelu on siirtynyt internettiin, vaikka lehti-ilmoituksia on edelleen. Mainosbudjetti on tällaisessa kausiluonteisessa toiminnassa pieni, joten ei meillä lehti-ilmoituksia kovin runsaasti ole. Nettisivut sen sijaan ovat toiminnassa ympäri vuorokauden, perustelee yrityksen tuottaja Tapani Punaparta verkkopainotteisuutta.

Lisäksi yhä useampi tilaaja tarttuu puhelimen sijaan tietokoneen näppäimistöön.

– Tänä vuonna näyttää siltä, että jopa puolet tilauksista on tullut sähköpostitse. Vaikuttaa siltä, että ainakin nuoremmat tilaajat käyttävät useammin sähköpostia, Punaparta lisää.

Tänä vuonna Joulu Suomen kuutisenkymmentä pukkia liikkuu eri puolilla Suomea, yhteensä 24 kaupungissa. Joulupukkien ja tilausten määrä on kasvanut joka vuosi.

Mistä tunnistat laatupukin?

Joulu Suomen joulupukit ovat yrityksellä töissä, joten jokainen pukki on käynyt läpi rekrytointiprosessin ja vaadittavan koulutuksen. Yksityisten pukkien taustat ovat kirjavampia, joten omalle perheelle sopivan pukin etsintään on syytä panostaa.

Verkkoverstaan toimitusjohtaja Kimmo Hartikainen suosittelee tarkkailemaan kuvallisia ilmoituksia. Ne kertovat usein enemmän kuin tuhat sanaa.

Olemme suunnitelleet, että tulevaisuudessa käyttäjät voisivat pisteyttää pukkeja ja antaa vinkkejä.

Kimmo Hartikainen

Joulupukkipalvelu.fi-sivuston asiakaspalvelupäällikkö Aleksi Räsänen suosisi myös kuvallisia ilmoituksia. Sen lisäksi hän hankkisi käsiinsä pukin oikeat yhteystiedot ja pyrkisi palkkaamaan omalla paikkakunnalla asuvan pukin.

– Ehkä jopa omasta lähiöstä. Turha lähteä merta edemmäs kalaan. Sitten katsoo, onko pukki uskottavan näköinen ja luotettavan oloinen. Pienellä haastattelulla huomaa, miten pukki on valmistautunut ja kuinka tosissaan hän asian ottaa, Räsänen neuvoo.

Joulupaketteja.
Alpertti Rieskjärvi / Yle

Vaikka aattoilta on pukin työn kulminaatiopiste, hyvä pukki tekee paljon töitä jo etukäteen. Hän suunnittelee ja aikatauluttaa reitit valmiiksi, selvittää perheen toiveet ja kartoittaa parkkipaikat.

Hartikainen ei välttämättä pelästyisi, vaikka ilmoitusten sähköpostiosoite tai puhelinnumero eivät paljastaisi pukin todellista henkilöllisyyttä.

– Netissä se voi olla myös keino suojautua roskapostilta.

Pukkijouluksi.fi-sivustolla jokainen on vastuussa oman ilmoituksensa sisällöstä, mutta mitä tahansa ei sivuilla julkaista.

Prepaid-pukkiin ei välttämättä saa yhteyttä – etenkään, jos hän ei aattona ilmesty paikalle.

Aleksi Räsänen

– Käymme kaikki julkaistavat ilmoitukset läpi, ja joitain ilmoituksia on jouduttu poistamaankin. Olemme suunnitelleet, että tulevaisuudessa käyttäjät voisivat pisteyttää pukkeja ja antaa vinkkejä, Hartikainen paljastaa.

Räsänen muistuttaa, että muutaman kympin halvempi hinta ei paljon lohduta, jos tuntemattomaksi jäänyt joulupukki jättää tulematta.

– Omalla nimellä ja puhelinnumerolla esiintyminen lisää luotettavuutta. Jos tulee reklamaatiotapauksia, niiden selvittely onnistuu joulun jälkeenkin. Prepaid-pukkiin ei välttämättä saa yhteyttä – etenkään, jos hän ei aattona ilmesty paikalle, Räsänen huomauttaa.

Sahankylän koululla vieraille myös joulupukki
Joulupukkien ikähaarukka on yleensä 18-vuotiaasta yli 70-vuotiaaseen.Juha Kemppainen / Yle

Seurakuntanuorten "saletisti selvät" pukit somettavat

Lahdessa Joutjärven seurakuntanuoret ovat jo useampana vuonna tarjonneet joulupukkipalveluita. Tänä vuonna yhä useampi on kiinnostunut Saletisti Selvästä Pukista sosiaalisen median kautta.

– Hyvää palautetta on tullut. Aika vähän ihmiset antavat palautetta, mutta moni on tilannut meiltä pukin useampana vuonna, sanoo nuorisotyönohjaaja Lasse Simpanen.

Nuoret liikkuvat pareittain ja jokaisen joulupukin mukana on joko muori tai tyttötonttu. Rahat menevät nuorten omiin tarkoituksiin.

Seurakuntanuorten pukit valmistautuvat iltaan yhdessä nuorisotyönohjaajan kanssa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

– Kun ilmoittautumiset ovat päättyneet, käymme tilaukset läpi ja mietimme, miten pukit toimivat. Pukit soittavat erikseen jokaiselle tilaajalle ja kysyvät toiveita, missä lahjat sijaitsevat ja minkä nimisiä lapsiaon paikalla, Simpanen kertoo.

Pukit soittavat erikseen jokaiselle tilaajalle ja kysyvät toiveita, missä lahjat sijaitsevat ja minkä nimisiä lapsia on paikalla.

Lasse Simpanen

Nuorisotyönohjaajalla on omakohtaista kokemusta joulupukin roolista.

– Vieläpä samaisen järjestäjän joulupukkipalvelussa olin, mutta siitä on jo monta vuotta aikaa. Ihan hupaisia muistoja on. Hauskaahan se oli ottaa täysi-ikäisiä nuoria naisia polvelle istumaan, kun heitäkin piti huomioida, Simpanen nauraa.

Hän suosittelee joulupukin roolia lämmöllä.

– Ehdottomasti, kyllä se avartaa! On mielenkiintoista nähdä, miten erilaisia jouluja ihmisillä on. Toisilla jaetaan parikymmentä lahjaa ja toisilla vain yksi. Toisinaan se, joka saa vain yhden lahjan on iloisempi kuin se joka saa 20 lahjaa.

Seurakuntanuoret ovat ottaneet joulupukin markkinoinnissa kaikki kanavat käytöönsä: kauppojen ilmoitustaulut, lehtien mainospalstat ja uusimpana tulokkaana myös netti.

– Olemme huomanneet, että erilaisissa Facebook-ryhmissä ihmiset kyselevät joulupukkeja ja niihin kommentoimalla viesti menee hyvin perille. Pukit ovat siirtymässä digiaikaan, Simpanen tiivistää.