Erikoinen joulukalenteri sai aikaan kansanvaelluksen: "Koko ajan tulee enemmän porukkaa"

Yhden talon ikkunassa avautuu päivittäin joulukalenterin luukku jossakin päin vanhaa Haminaa. Seremoniaa saavutaan katsomaan sankoinkin joukoin. Idea varastettiin Tukholmasta.

Kotimaa
kaupungin silhuetti ja tonttuja ikkunassa
Joulukalenterin ensimmäisenä päivänä luukusta paljastui ikkunaan rakennettu kaupungin silhuetti.Matti Parpola

Haminassa, aivan ympyräkaupungin keskustan laitamilla, avautuu päivittäin joulukalenterin luukku jonkin vanhan talon ikkunassa. Tähän mennessä ikkunoista on paljastunut muun muassa hieno kaupungin silhuetti, sukka- ja lapasasetelma sekä taivaalla poronreessä lentävä joulupukki, jonka alla on lasista tehtyjä kuusia.

Joulukuun neljäntenä päivänä paljastettu ikkuna aiheutti suoranaisen kansanvaelluksen. Ikkuna kuuluu vanhalle pormestarin talolle.

– Yli 60 ihmistä oli katsomassa, kun valkoiseen asuun pukeutunut luminainen avasi luukun. Sieltä paljastui upea nelimetrinen ikkuna täynnä hienosti valaistuja lumikiteitä. Sen jälkeen avautui vielä toinen ikkuna, josta viulisti veteli upeat sävelet, kertoo Wanhat talot ry:n puheenjohtaja Matti Parpola.

Ikkunan kätkemää salaisuutta pyritään varjelemaan viimeiseen saakka.

– Olemme toivoneet, että ikkunat olisi peitetty jo rakentamisvaiheessa. Näin jännitys säilyy yllä, Parpola sanoo.

Glögiä ja musiikkia

Jokaiseen luukunavaukseen liittyy jokin oheistapahtuma.

– On tarjottu glögiä yleisölle, musiikkiesityksiä, ja erilaisiin asuihin pukeutumista. Se on aina yllätys aina niille, jotka tulevat katsomaan.

Vanhojen talojen ikkunoihin rakennettu joulukalenteri on esillä Haminassa nyt toista kertaa. Jo viime jouluna se sai suuren suosion. Ikkunapaikat olivat jaossa marraskuussa ja ne menivät kuin kuumille kiville.

– Kaupunkilaisille on jo muodostunut perinne, että käydään katsomassa kun ikkuna avautuu. On hauska nähdä, miten koko ajan tulee enemmän porukkaa iltakävelylle katsomaan, mitä ikkunasta paljastuu. Tätä odotetaan, Parpola myhäilee.

Hamina on paratiisi.

Matti Parpola

Ajatus ikkunakalenterista tuli Ruotsista, sillä Tukholmassa on availtu joulukalenterin ikkunaluukkuja samalla periaatteella.

– Olen kuullut, että myös Raahe on pöllinyt idean. Ei näitä ihan joka kaupungissa kuitenkaan ole.

Upea historia

Vasta reilun vuoden ikäinen Wanhat talot ry. haluaa nostaa esiin vanhan Haminan henkeä kaupungissa. Sen toiminta on vakuuttanut kaupungin väkeä jo siinä määrin, että se pokkasi itsenäisyyspäivänä kaupungin kulttuuripalkinnon.

– Tarkoitus on muistuttaa siitä upeasta renessanssikaupungista, joka meillä oli vuonna 1840 tapahtuneen Haminan suurpalon jälkeen. Onneksi taloja on vielä paljon jäljellä ja aika hyvässä kunnossakin.

Yhdistyksen puheenjohtaja on kotoisin Helsingistä. Hän on kerrassaan hurmioitunut pikkukaupungin menosta.

– Hamina on paratiisi. Kaupunki, jolla on upea historia ja valtavasti menestystekijöitä. Sanon tämän helsinkiläisenä, koska monet paikkakuntalaiset eivät näe sitä itse. Pitää tulla vähän ulkopuolelta kertomaan se.

Joulukalenterin ikkunoita voi käydä ihailemassa loppiaiseen asti.