Suomalaisyritykset EU:n innokkaimpia pilvipalvelujen käyttäjiä

Suurin syy pilvipalvelujen käyttämättömyyteen on tiedonpuute, selviää Eurostatin raportista.

talous

Viidesosa EU-maiden yrityksistä hyödyntää pilvipalveluja, kertoo Euroopan unionin tilastokeskus Eurostat (siirryt toiseen palveluun). Yleisintä pilvipalveluiden käyttö on suomalaisyrityksissä: Puolet yrityksistä hyödyntää niitä. Suomea seuraa Italia, jossa 40 prosenttia yrityksistä kertoo käyttävänsä pilvipalveluja. Ruotsi ja Tanska yltävät liki 40 prosenttiin.

Romania, Latvia ja Puola jäävät listan häntäpäähän. Niissä pilvipalveluita käyttää vain noin viisi prosenttia yrityksistä. Suurimmaksi syyksi pilvipalvelujen käyttämättömyyteen yritykset eri puolilla Eurooppaa mainitsevat tiedonpuutteen. Kysymyksiä herättävät myös epäselvyydet esimerkiksi sovellettavasta laista ja pilvipalvelussa olevien tietojen sijainnista.

Pilvipalveluja käyttävät Eurostatin mukaan etenkin tieto- ja viestintäalan yritykset. Yritykset luottavat pilvipalveluihin etenkin sähköpostiasioissaan. Yritykset, jotka käyttävät pilvipalveluita, mainitsivat tietoturvaongelmat syyksi sille, etteivät ne käytä pilvipalveluita nykyistä laajemmin.

Pilvipalveluilla tarkoitetaan tiedostojen tallentamista verkkoon palveluntarjoajan palvelimille. Tallennetut tiedot ovat siten käytettävissä missä ja milloin tahansa, jos saatavilla on internetyhteys. Liki kaikilla Eurostatin selvitykseen osallistuneilla yrityksillä on käytössään internetyhteys. Eurostat tutkaili yrityksiä, jotka työllistävät vähintään kymmenen ihmistä.