1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yli 50 ihmisen vatsat kuralla – peijaisissa tarjottu hirvipata aiheutti ruokamyrkytyksen

Kotkassa pidettyjen hirvipeijaisten jälkeen ilmenneen ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja on täsmentymässä.

Kuva: YLE

Hirvipeijaisten jälkeen ilmenneen ruokamyrkytysepidemian aiheuttajasta on saatu lisää tietoa Kotkassa. THL ja Kotka kaupunki tekivät juhlijoille kyselytutkimuksen, jonka tulosten perusteella sairastumisen aiheutti hirvipata.

– Ruokanäytteitä saatiin kaikkiaan yhdestätoista tarjolla olleesta ruuasta. Hirvipata oli ainoa tilastollisesti merkitsevä ruokalaji, kertoo Kotkan ympäristöterveyspäällikkö Taito Palo. 

Kotkan alueen metsästysseurojen yhteiset hirvipeijaiset pidettiin Kotkan Seurahuoneella marraskuun alussa. Tilaisuuteen osallistui 125 vierasta. Suurelle osalle osallistujista tuli peijaisten jälkeen vatsaoireita kuten ripulia ja vatsakipuja. Kyselytutkimukseen osallistui 86 henkilöä, joista 77 prosenttia sairastui.

Epidemian aiheuttajaa on selvitetty kolmella eri tavalla: kyselytutkimuksen lisäksi on tutkittu tarjolla olleita ruokalajeja ja sairastuneiden ulostenäytteitä.

"Neulan etsimistä heinäsuovasta"

Palon mukaan taudin aiheuttajaa ei ole saatu täysin varmistettua. Suoritetuissa tutkimuksissa näytteissä ei todettu tavallisimpia ruokamyrkytysriskiä aiheuttavia bakteereja.

– Neljältä sairastuneelta saatiin ulostenäytteet ja ne tutkittiin ruokamyrkytysbakteerien ja norovirusten varalta. Kaksi näytettä oli puhtaita, mutta kahdessa ulostenäytteessä todettiin Clostridium perfringens -bakteerikasvua. Kyseiset bakteerikannat eivät kuitenkaan aiheuta sairastumisia.

Clostridium Perfringens -bakteeri saattaa kuitenkin olla oireilun takana, vaikka todisteita ei olekaan. Jatkotutkimuksia tehdään Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osaston toimesta.

– Tämä on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. Joskus aiheuttaja selviää nopeasti, joskus tutkimukset vievät enemmän aikaa.

Helsingin yliopistolle on toimitettu saatavilla olleet ruokanäytteet, neljän sairastuneen henkilön ulostenäytteet sekä näiden lisäksi ulostenäytteitä ravintolan keittiöhenkilökunnalta ja hirvenruhon paloitteluun osallistuneilta henkilöiltä.