1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustan rakennusmelu ei haittaa oululaisia – valituksia hämmästyttävän vähän

Rakennusmelusta on esimerkiksi Oulussa tehty vain kolme valitusta tänä vuonna. Melua aiheuttavia rakennuskohteita kaupungin keskustassa on kuitenkin ollut poikkeuksellisn paljon.

äänisaaste
Työmiehiä ja kaivinkoneita kauppakeskus Valkean työmaalla Oulussa.
Anna Nevalainen / Yle

Oulussa on tehty rakennusmelusta vain kolme valitusta tänä vuonna. Se on ympäristötarkastajan mielestä todella vähän olosuhteisiin nähden.

– Se on hämmästyttävän vähän, kun peilaa siihen, kuinka paljon tässä keskustassa rakennetaan, kertoo ympäristötarkastaja Vesa Malm.

Malmin mukaan valitukset ovat koskeneet lähinnä kellonaikoja. Valitusten mukaan toiminnanharjoittajat eivät ole pitäneet kiinni ilmoitetuista työajoista vaan he ovat aloittaneet työt jo ennen aamuseitsemää.

Tilapäisestä melusta on ilmoitettava

Ympäristönsuojelulain mukaan toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa ympäristönsuojeluviranomaiselle poikkeuksellisesta, tilapäisestä melusta. Meluilmoituksessa kerrotaan melun lähteestä ja melun kestosta. Toiminnanharjoittajan tulee myös ilmoittaa, ketkä ovat melun vaikutuksen alaisena.

Malmin mukaan esimerkiksi kauppakeskus Valkean työmaalla melu voi nousta sataan desibeliin vielä kymmenenkin metrin päässä itse kohteesta. Melua voidaan tarvittaessa vähentää tilapäisillä meluseinillä. Malmin mukaan meluseinillä ei tee mitään keskustassa, sillä melu kantautuu väkisinkin kaikkialle.

– Meluseinien asentamiset ovat yksittäistapauksia. Melua voidaan tarvittaessa myös suunnata. Näin tehdään esimerkiksi ulkoilmakonserttien aikaan, Malm kertoo.

Malmin mukaan ympäristötarkastajat käyvät meluisissa kohteissa lähinnä silloin, kun niistä on tehty monta valitusta.

Lue seuraavaksi