Naiset haluavat armeijassa pitkälle

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvat naiset kouluttautuvat usein pitkälle sotilasuralla. Naiset haluavat useassa tapauksessa erikoiskoulutukseen tai ryhmänjohtajiksi.

Kotimaa
sotilaita maastojalkineissa
Yle

– Kun naiset vapaaehtoisesti hakeutuvat, voidaan ajatella, että motivaatio on olemassa. Se näkyy halukkuutena suoriutua palveluksesta mahdollisimman hyvin. Halutaan erikoiskoulutukseen tai halutaan saada johtajakoulutus ryhmänjohtaja- tai joukkueenjohtajatasolle, sanoo puolustusvoimien Ylä-Lapin päällikkö everstiluutnantti Petri Launonen.

Armeijassa vielä jokseenkin harvinaiset naiset hakevat siis palvelukseen tosissaan. Suomessa kun lyhimmän palvelusajan – 169 päivää – valitsee noin 45 prosenttia ikäluokasta. Erikoiskoulutus merkitsee tätä pitempää palvelusaikaa.

Naisten hyvä motivaatio näkyy myös armeijan keskeyttämisluvuissa. Esimerkiksi Jääkäriprikaatissa palveluksensa keskeyttää vain muutama nainen, sanoo Petri Launonen.

– Jääkäriprikaatissa vapaaehtoiseksi hakeutuneiden naisten määrä on vuosittain noin kolmekymmentä. Palveluksen suorittaa loppuun 20–30 naista.

Asepalveluksensa aloittaa Suomessa vuosittain noin 26 000 henkilöä ja heistä noin 15 prosenttia keskeyttää koulutuksen. Yleinen keskeyttämisprosentti on sama myös Lapissa.

Yhä enemmän naishakijoita

Asepalveluksessa on vuosittain 400–500 naista koko Suomessa.

Tänä vuonna naiset ovatkin innostuneet hakemaan vapaehtoiseen asepalvelukseen: Hakemuksia on ollut yli 800. Esimerkiksi vuonna 1995, jolloin naiset pääsivät Suomessa asepalveukseen ensimmäistä kertaa, hakijoita oli 793. Nousua on ollut vuodesta 2011 lähtien, puolustusvoimista kerrotaan.

Lappilaisia naisia on vuonna 2014 hakenut armeijaan 27, ja heidät kaikki on määrätty palvelukseen.

Naisilla on armeijassa 45 vuorokauden koeaika, jolloin he voivat keskeyttää palveluksen ilman pätevää syytä. Naiset voivat hakeutua asepalvelukseen lähes kaikkiin joukko-osastoihin, kerrotaan puolustusvoimista. Lapissa naiset ovat suorittaneet asepalvelustaan Jääkäriprikaatissa, Lapin ilmatorjuntarykmentissä ja Lapin lennostossa.

Vuoden alusta lähtien puolustusvoimilla on kaksi kouluttavaa varuskuntaa Lapissa: Jääkäriprikaati Sodankylässä ja Rovaniemellä sekä Ivalossa Lapin rajavartioston rajajääkärikomppania. Lapin lennostoon ei enää oteta uusia alokkaita.

Ylä-Lapin aluetoimisto lakkautetaan ja sen palvelut siirtyvät Rovaniemelle. Viimeisen kerran Ylä-Lapin aluetoimiston järjestämät kutsunnat ovat keskiviikkona 10. joulukuuta Sodankylässä.