Arseenin tavoitearvot ylittyivät Harjavallassa – ilmassa haitallista raskasmetallia

Kohonneille hengitysilman pitoisuuksille altistui vuonna 2013 arvion mukaan 1 500 ihmistä. Ilmansuojeluinsinööri Jari Lampinen Porin ympäristövirastosta korostaa, että kyse on kuitenkin pienistä pitoisuuksista, joista ei missään nimessä kannata panikoitua.

Kotimaa
Norilsk Nickel Harjavallan tehtailta pääsi Kokemäenjokeen viikonvaihteessa jäähdytysveden mukana nikkeliä 66 tonnia. Jokiveden laatua seurataan nyt päivittäin.
Kati Rantala / Yle

Satakunnan Harjavallassa 1 500 ihmistä on altistunut vuonna 2013 kohonneille arseenipitoisuuksille. Hengitysilman arseenipitoisuuksien tavoitearvot ylittyivät Ilmatieteen laitoksen mukaan Kalevan kaupunginosassa eli metalliteollisuuslaitosten lähellä.

Arseeni on raskasmetalli, joka on suurina pitoisuuksina haitallista ihmisille. Sitä vapautuu hengitysilmaan teollisuudesta eli Harjavallassa käytännössä metalliteollisuuden prosesseista.

Harjavallan arseeni- ja raskasmetallipitoisuudet ovat pitkällä aikavälillä olleet laskussa.

Ilmansuojeluinsinööri Jari Lampinen

"Tilanne parantunut"

Harjavallan ilmanlaatua tarkkaileva Porin ympäristöviraston ilmansuojeluinsinööri Jari Lampinen korostaa, että arseenipitoisuuksien tavoitearvojen ylittymisestä ei vielä kannata panikoitua. Hänen mukaansa Harjavallassa ilmanlaatu on parantunut viime vuosina ja vuosikymmeninä merkittävästi.

– Harjavallan arseeni- ja raskasmetallipitoisuudet ovat pitkällä aikavälillä olleet laskussa. Nyt tavoitearvot ovat ylittyneet, mutta ilmassa on äärettömän vähän arseenia – määrää on vaikea edes kuvailla. Tavoitearvot ovat kuitenkin ylittyneet, joten teollisuuden on parannettava prosessejaan, jotta tavoitteisiin päästään, Lampinen sanoo.