1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tullirikos

Tullirikosten nettimullistus – potenssilääkkeet vaihtuivat muuntohuumeisiin

Netin avulla tai kautta tehtyjen tullirikosten määrä on kasvanut viime aikoina 10–20 prosentin vuositahdilla. Pohjois-Suomessa nettiin liittyvät tullirikokset ovat suhteellisesti yleisempiä kuin tiheään asutuilla alueilla.

Tullirikos
Pussissa valkeaa Tullin Tampereelta takavarikoimaa muuntohuumetta MDPV:tä
Tulli

Viime vuosina netin välityksellä tehtyjen tullirikosten määrä on kasvanut samalla kun laittomasti rajan yli tuotavien aineiden kirjo on muuttunut. Nettitilaamisen yleistyessä hankittiin varsinkin potenssi- ja nukahtamislääkkeitä. Nykyisin niitä jää tullin haaviin harvakseltaan.

Tarkastuksissa havaitut dekoaseet ovat olleet liian helposti palautettavissa toimintakuntoisiksi.

Tuomo Kunnari

– Suurimman ryhmän muodostavat erilaiset kemialliset jauheet ja pilleritkin, joita voidaan käyttää huumaavina aineina. Siis niin sanotut muuntohuumeet, kertoo tullin rikostorjunnan Tornion yksikön päällikkö Tuomo Kunnari.

Muuntohuumeissa niiden kemiallista koostumusta on muutettu eivätkä ne ole lainsäädännössä kiellettyjen aineiden listalla. Suomessa on kuitenkin lainsäätämisen käytäntöjä muutettu niin, että kiellettyjen listalle saadaan aineita takavuosia nopeammin.

Nettitilausten yleistyessä osa tullirikoksista tehtiin tahattomasti.

– Tulli on tiedottanut tehokkaasti eikä nykyään vahingossa tehtyjä tullirikoksia juuri ole, sanoo Kunnari.

Dopingaineita tasaiseen tahtiin

Tullin rikostutkintaa työllistävät myös varsinaiset, listatut huumeet. Samoin erilaiset dopingaineet, erityisesti lihasten kasvua lisäävät hormoonit.

Tulliylitarkastaja Tuomo Kunnari istuu toimistossaan.
Tuomo Kunnarin mukaan muuntohuumeet työllistävät tullia entistä enemmän.Antti Heikinmatti / Yle

– Pääasiassa testosteronia, erityisesti tablettimuodossa mutta myös ampulleina, tarkentaa Kunnari.

– Dopingaineisiin liittyvien tullirikosten määrä on pysynyt vakiona, ehkä hivenen jopa laskenut, kertoo Kunnari.

Pohjois-Suomessa nettiin liittyviä tullirikoksia tehdään enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa tai muilla tiheään asutuilla alueilla. Siellä missä on paljon ihmisiä, on myös markkinoita. Pohjoisessa ei ole väkeä sellaisia määriä, että katukauppa toimisi. Tämän vuoksi kauppa on netissä.

Aseet ja piraatit

Tullin haaviin jää myös esimerkiksi toimimattomiksi tehtyjä dekoaseita. Aseet tarkistetaan tullin ja poliisihallinnon yhteistyönä. Dekoaseet ovat koriste-esineitä, jotka on tehty muuttamalla toimiva ase toimimattomaksi.

– Tarkastuksissa on ajoittain havaittu, että aseet ovat olleet liian helposti palautettavissatoimintakuntoisiksi, sanoo Kunnari.

Dopingaineisiin liittyvien tullirikosten määrä on pysynyt vakiona.

Tuomo Kunnari

Aserikoksia tulli käsittelee harvakseltaan. Samoin piraattituotteisiin liittyviä rikoksia tulee tullin tietoon ajoittain. Tekijäoikeuksia rikkovia ääni- tai kuvatallenteita Pohjois-Suomessa liikkuu harvoin. Satunnaisesti esiin nousee teollisiin oikeuksiin liittyviä tapauksia eli esimerkiksi vaatteiden tai asusteiden laittomia kopioita.

– Nämä immateriaalioikeuksia koskevat tapaukset ovat ainoita tullin tutkimia asianomistajarikoksia, kertoo Kunnari.

Tulli voi tutkia niitä ainoastaan siinä tapauksessa, että rikkomuksen kohteeksi joutunut sitä haluaa. Tapaukset voidaan sopia osapuolten kesken.

Edit: klo 7.15 kirjoitusvirheitä korjattu.

Lue seuraavaksi