Laki hillitsee poliittista ajojahtia – koko lautakunta erotettava kerralla

Ylöjärvellä vaadittu lautakunnan erottaminen on melko harvinainen tapaus. Ainutlaatuinen se ei ole, vastaavia tapauksia on esimerkiksi Tampereelta ja Riihimäeltä. Ylöjärvellä on kohteena perusturvalautakunta.

Poliittinen ajojahti
Kaupungintalo, Ylöjärvi
Jan Hynnä / Yle

Ylöjärven kaupunginvaltuustolle jätettiin maanantaina aloite, jonka mukaan perusturvalautakunta ei nauti valtuuston luottamusta.

Sen allekirjoittivat kaikki kokouksessa paikalla olleet 51 valtuutettua. Valtuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan asiaa.

Luottamushenkilöistä koostuvat lautakunnat ovat kunnan päätöksentekojärjestelmän oleellinen osa. Niiden erottaminen on melko harvinaista.

Poikkeuksellinen ei Ylöjärven perusturvalautakunnan erottamishanke kuitenkaan ole. Juuri sosiaali- ja terveyspuoli on toimialoista tuulisimpia. Se on kuntien rahallisestikin suurin ja koulutuksen ohella keskeisin tehtäväkenttä.

Erotettu voidaan usein valita uudelleen

Lain mukaan on erotettava koko lautakunta tai sitten ei ketään - tarkoitus on estää poliittisia ajojahteja, sanoo Tampereen yliopiston sosiaalioikeuden professori Asko Uoti.

– Tässä on nimenomaan haluttu suojata valittujen luottamushenkilöiden asemaa, eli poliittinen ajojahti tai yksittäisten mielipiteiden takia erottaminen on haluttu sulkea pois.

Uoti muistuttaa, että on kestämätön tilanne, jos esimerkiksi perusturvalautakunta tai yhtä hyvin kaupunginhallitus toimii eri suuntaan kuin valtuusto.

Kuntalaisten vaaleilla valitsema valtuusto on kuitenkin kunnan korkein päättävä taho.

Toisaalta erotettu lautakuntakin voidaan päätyä nimittämään uudelleen aivan samassa kokoonpanossa kuin ennenkin, jos vain valtuuston ryhmät tukevat edelleen omiaan.