Jouluna Saiturikin muuttuu hyväksi: "Joka kerta tulee kylmät väreet myös itselle"

Ilkka Heiskanen muuttuu tänä jouluna jo kolmatta kertaa Saituriksi Tampereen Teatterin lavalla. Roolista on muodostunut esittäjälleen rakas jouluperinne.

kulttuuri
Ilkka Heiskanen
Petri Aaltonen / Yle

Charles Dickensin Saiturin joulu on kertomus saidasta ja itsekkäästä Scroogesta, jolle joulun henget ilmestyvät kummittelemaan. Tampereen Teatterin päänäyttämöllä esitys nähdään tämän joulun aikaan jo kolmatta kertaa peräkkäin. Nimiroolia näyttelee Ilkka Heiskanen, joka kuvailee Saiturin joulua kunnon vanhanajan esitykseksi ja Scroogen roolia varsin rakkaaksi.

– Sitä odottaa jo syksyllä, että voi kun pääsis saituroimaan, Heiskanen naurahtaa.

– Mullehan on tullut hitusen ikää lisää, mutta luulen, että Saiturin kohdalla se on ihan hyväksi vaan.

Ilkka Heiskanen kertoo lähteneensä rakentamaan roolia Dickensin romaani kädessään. Kirjassa kuvaillaan Saiturin ääntä kylmäksi ja narisevaksi ja juhlapainoksen kuvissa esiintyy luihun näköinen pitkätukka.

– Kun sanoo sanan saituri, posket menevät lommolle ja tulee puistattava, hitusen kalmamainen olo, Heiskanen kuvailee.

– Saiturihan on ollut myös Roope Ankan esikuvana.

Näyttelijän juhlaa

Romaanista tehtyjä filmatisointeja Heiskanen kertoo katsoneensa vasta oman roolin rakennuttua.

Rakkaudella voittaa ja pystyy siirtämään vuoria – näin mä uskon.

Ilkka Heiskanen

– En halua ottaa jo tehdyistä rooleista vaikutteita. Ei siinä varmaan mitään pahaa olisi, mutta näin minä olen aina toiminut. Jälkeenpäin katsoin, ja kyllä niissä samoja elementtejä oli.

Dickens jakaa kertomuksissaan ihmiset hyviin ja pahoihin. Usein niissä on myös opetus – niin tässäkin. Kitupiikki muuttuu hyväksi.

– Se on niin hienoa. Joka kerta tulee kylmät väreet myös itselle. Se on jotenkin hirmu kiva. Toihan on ihan juhlarooli, jos ajattelee näyttelijänä. Ei jää kiveä kääntämättä.

Joulu perinteisesti

Ilkka Heiskanen uskoo, että Saiturin tavoin kuka tahansa voi päästä huonoista luonteenpiirteistään.

– Mutta jos on rakkauden puutteessa tai eksyksissä itsensä kanssa, niin se saattaa olla hankalaa. Mutta rakkaudella voittaa ja pystyy siirtämään vuoria – näin mä uskon, näyttelijä kertoo.

– Ja kyllä maailmassa tapahtuu paljon hyvääkin. Haluan uskoa hyvän voittavan. Ei ole muita vaihtoehtoja. Ehkä se on myös alitajuinen ohjenuora omalle elämälle – ennemmin hyvää kuin pahaa.

Omaa jouluaan Ilkka Heiskanen viettää perinteisesti perheen kesken, kuusta koristellen ja "joululahjoja jännittyneenä odotellen".

– Vaikka voin jo etukäteen kertoa, mitä tuleman pitää: pitkät kalsarit, villasukat ja todennäköisesti joku kirja. Näin on ollut perinteisesti.