1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmavoimat julkaisi kuvia Venäjän "poikkeuksellisen vilkkaasta" lentotoiminnasta Itämerellä

Ilmavoimien mukaan Suomi on tehostanut ilmatilansa valvontaa. Ilmavoimien Hornet-hävittäjät ovat käyneet tunnistamassa kaikki merkittävät lento-osastot.

Suhoi Su-34. Kuva: Puolustusvoimat

Venäjän lentotoiminta Suomenlahdella ja Itämeren alueella on ollut poikkeuksellisen vilkasta viime päivien aikana, Suomen Ilmavoimat tiedottaa.

Ilmavoimien mukaan vilkas lentotoiminta alkoi itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta ja on jatkunut alkuviikkoon. Suomen ilmatilaa ei ole loukattu, Ilmavoimat kertoo.

Lennot ovat suuntautuneet enimmäkseen Venäjän mantereen tukikohdista Kaliningradiin ja takaisin. Lento-osastoissa on ollut mukana pommikoneita, hävittäjiä ja kuljetuskoneita. Mukana on ollut esimerkiksi Tu-95-, Tu-22M-, Su-34-, Su-27-, Su-24- ja MiG-31-koneita sekä erityyppisiä kuljetuskoneita, Ilmavoimat kertoo.

Ilmavoimien mukaan Suomi on tehostanut ilmatilan valvontaa ja se tekee tarpeen mukaan myös tunnistuslentotoimintaa. Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjät ovat käyneet tunnistamassa kaikki merkittävät lento-osastot.

- Ihan niin kuin normaalisti päivittäin me katsomme mikä on toimintaympäristön tilanne, ja sitten reagoimme siihen tutkavalvontavuoroja säätämällä ja hävittäjäpäivystyksen valmiutta ja päivystyspaikkoja säätämällä, sanoo Puolustusvoimien esikuntapäällikkö Petri Tolla.

Lentotoiminnan tarkoituksesta ei Ilmavoimien mukaan ole tietoa.

- Tämä liittyy heidän lento-operaatioihinsa, joissa on ollut mukana pommikoneita, hävittäjiä ja rynnäkkö- ja kuljetuskoneita, Tolla sanoo.

Tollan mukaan Venäjän lentotoiminta on ollut pitkin syksyä normaalia vilkkaampaa, ja vastaavaa on tapahtunut aikaisemminkin, eikä tapaukseen liity suurempaa dramatiikkaa.

- Jos puhutaan aivan näistä tapahtumista, niin vastaanlaisia on kyllä tapahtunut aikaisemminkin. Että riippuu miten kauan tämä kestää, miten tämä vilkas jakso sitten siihen suhtautuu. Tähän ei liity mitään erityistä dramatiikkaa. Tämä on jatkumoa tämän vuoden toimintaan, Tolla sanoo.

Puolustusvoimat ei Tollan mukaan normaalisti tiedota vastaavanlaisista tapauksista, mutta nyt nähtiin tarkoituksenmukaiseksi asiasta tiedottaa.