1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Unohdetut rahat lojuvat pankkitileillä vuosikymmeniä

Pankki muuttaa passiiviset tilit "uinuviksi tileiksi". Esimerkiksi lapselle perustettu säästötili saattaa unohtua vähäisen käytön takia.

Kotimaan uutiset
vanhoja pankkikirjoja
Klaudia Käkelä / Yle

Pankeissa on lukematon määrä tilejä, jotka niiden omistajat ovat täysin unohtaneet. Passiivisella tilillä voi olla unohdettua rahaa muutamasta eurosta jopa pariin sataan euroon.

Lain mukaan pankilla ei ole velvollisuutta maksaa korkoa tilille, jota ei ole käytetty kymmeneen vuoteen. Esimerkiksi OP-Pohjolassa passiivisten tilien rahat menevät koontitilille ja Danske Bankissa "uinuvien tilien" joukkoon. Termistä riippumatta käytännöt ovat samanlaiset: vanha tili lopetetaan ja rahat siirtyvät muualle pankkiin säilöön. Jotkut tilit uinuvat kymmeniä vuosia.

Danske Bankin Lappeenrannan konttorin johtaja Arto Valjakan mukaan vanhojen tilien perään kysellään harvakseltaan. Uinuvia tilejä on kertynyt Danske Bankiin useita kymmeniä tuhansia.

Yksittäisillä tileillä on kuitenkin hyvin vähän rahaa.

– Jos jokaisella tilillä on rahaa muutamasta eurosta muutamaan sataan euroon, niin kyllähän niistä kaikista kertyy yksityishenkilön näkökulmasta suuri summa. Yksittäisillä tileillä on kuitenkin hyvin vähän rahaa. Ei kukaan unohda pankkiin suurta summaa rahaa, Valjakka kommentoi.

Tilillä lepäävä summa riippuu paljon siitä, miten rahan arvo on vuosikymmenten saatossa muuttunut ja kuinka paljon palvelumaksuja tililtä on veloitettu.

Finanssialan keskusliitosta kerrotaan, ettei Suomessa ole tilastoja "unohdetuista rahoista". Jokainen pankki tietää vain omien uinuvien tiliensä määrän.

Herätä uinuva tili

Kun tili on mennyt unten maille, rahojen saaminen voi olla hankalampaa.

– Oman tilinsä rahat pystyy yleensä jäljittämään joko vanhan tilin tilinumerolla tai esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Mikäli tilin omistaja on jo kuollut, tilanne on hankalampi, Valjakka kertoo.

Valjakan mukaan tili unohtuu helposti, jos asiakas on omasta mielestään sulkenut sen. Todellisuudessa tilille on silti päätynyt vielä jokin pieni summa ja se on pysynyt aktiivisena. Myös vaikkapa kummin kummilapselleen perustama säästötili saattaa unohtua vuosien saatossa.

Lue seuraavaksi