Jorma Uotinen pistää oopperaan liikettä: Candiden harjoitukset käynnistyivät Vaasassa

Leonard Bernsteinin Candidea ei ole esitetty Suomessa - ennen kuin nyt tammikuussa sen tullessa ensi-iltaan Vaasan kaupunginteatteriin. Teos on liikkuva, musiikillisesti hurmaava ja sopii hyvin myös tähän aikaan, vaikka perustuukin 1750-luvun tarinaan, kertovat tekijät. Vaasassa Candiden ohjaa Jorma Uotinen ja nimiroolin laulaa Ville Salonen.

Kotimaa
Jorma Uotinen.
Anna Wikman / Yle

Vaasan kaupunginteatterissa tammikuussa ensi-iltansa saava Leonard Bernsteinin ooppera Candide on samalla maailmalla paljon esitetyn teoksen ensimmäinen Suomen tulkinta. Se toteutetaan Vaasan Oopperan, Vaasan kaupunginteatterin ja Vaasan kaupunginorkesterin yhteistuotantona.

Candiden ohjauksesta ja koreografiasta Vaasassa vastaa Jorma Uotinen.

– Tiesin, että Voltaire on kirjoittanut tämän 1700-luvulla, mutten ollut teokseen sen syvällisemmin tutustunut. Kun lupauduin tähän, en tiennyt Candidesta mitään ja olen sanonut, että nyt kun olen keskellä tätä prosessia, tiedän vielä vähemmän, Jorma Uotinen naurahtaa.

Vaikka Voltairen satiiriromaani on julkaistu 1759, Candiden sanoma ei ole suinkaan jymähtänyt satojen vuosien taakse, vakuuttavat tekijät. Yhtymäkohtia nykyaikaan löytyy.

– Se on nuoren miehen kasvutarina, jossa mikään ei ole mahdotonta. Tämä on universaali ja ikuinen aihe. Yksi suuri kysymys on, ettö Amerikassa on juuri tullut syfilis Eurooppaan, vähän kuin ebola nyt, ja sitä seurataan, miten se kulkee ihmisestä ihmiseen, kertoo Candiden roolin Vaasassa tekevä Ville Salonen.

Musikaali, ooppera ja operetti kerralla

Jorma Uotisen mukaan Candiden tarina on hyvin liikkuva. Teoksessa ovat mukana musiikki, laulu, liike ja myös visuaalinen maailma luodaan pieteetillä. Uotinen kehuu teosta monipuoliseksi myös musiikillisesti.

– Candiden musiikilliinen kulku on sellainen, että siinä on oma dramaturgiansa. Teemat ovat hurmaavia ja helppoja kuunnella. Tähän (teokseen) pääsee hyvin sisään, Jorma Uotinen toteaa.

– Ei tätä voi yksistään nimittää oopperaksi, musikaaliksi tai operetiksi. Tämä on musiikkiteatteria, jossa on elementtejä niistä. Bernstein on luonut oman kudoksensa, jossa voidaan löytää joku ihan selkeä oopperalaina ja sitten mennä markkinamusiikkiin. Skaala on niin laaja, Uotinen sanoo.

Sekä Salonen että Uotinen odottavat Vaasan Kaupunginteatterin Candidesta mielenkiintoista työtehtävää.

– Odotan, että meillä on riemukas prosessi. Se on lähtenyt hyvässä hengessä liikkeelle, Jorma Uotinen sanoo.

– On huikeata työskennellä Jorma Uotisen kanssa. Liike on mukana kokoajan, ja se on ihanaa, Ville Salonen kehaisee.