Yli 3 400 kuollut Välimerellä yritettyään päästä Eurooppaan

Välimeren on ylittänyt tammikuun jälkeen noin 207 000 ihmistä. Heistä 60 000 on ollut syyrialaisia ja lähes 34 600 eritrealaisia. Asiasta kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Ulkomaat
Laittomia maahanmuuttajia kuljettava alus.
Laittomia maahanmuuttajia kuljettava alus Italian alueella 12. syyskuuta.Giuseppe Lami / EPA

Välimerellä runsaat 3 400 ihmistä on saanut tänä vuonna surmansa yritettyään päästä Eurooppaan, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoo. Uutistoimisto AFP:n mukaan järjestö vaatii hallituksilta nykyistä enemmän toimia ihmishenkien pelastamiseksi.

Tammikuun jälkeen yli 207 000 ihmistä on ylittänyt Välimeren, UNHCR tiedottaa. Tämä on lähes kolminkertainen määrä verrattuna edelliseen ennätykseen, Libyan sisällissodan aikaiseen määrään vuonna 2011.

Suurin osa Välimeren ylittävistä lähtee matkaan Libyasta. He pyrkivät Italian ja Maltan rannikoille ja hakevat töitä tai turvapaikkaa, AFP kirjoittaa. Meren ylittäneistä noin 60 000 on syyrialaisia ja liki 34 600 eritrealaisia.

UNHCR julkaisi tilastotietonsa Sveitsin Genevessä pidettävän kaksipäiväisen kokouksen kynnyksellä. Kokousta isännöi AFP:n mukaan YK:n pakolaisvaltuutettu Antonio Guterres, ja siellä käsitellään sitä, miten suojella ihmisiä, jotka pakenevat meriteitse vainoja, sotaa, epävakautta ja köyhyyttä.

Guterres arvioi monen valtion syventyvän ennemmin siihen, miten turvata rajansa, kuin siihen, miten estää ihmishenkien menettäminen.

– Tämä on virhe ja väärä reaktio aikakaudella, jolloin ennätysmäärä ihmisiä pakenee sotia, hän sanoo eikä AFP:n mukaan nimeä yksittäisiä maita.

– Pelottelu ei pysäytä ihmistä, joka pakenee henkensä edestä.

Lähteet: AFP