Intian hiilidioksidipäästöt kasvavat vielä vuosikymmeniä – Hallitus ei uhraa kehitystavoitteitaan

Intialaisen ilmastotutkijan mukaan Intia ei voi leikata päästöjään, koska maassa elää yhä lähes 300 miljoonaa ihmistä ilman sähköjä. Uusiutuvan energian lisääminen on kuitenkin korkealla sijalla Intian energiapolitiikassa.

Ulkomaat
Hiilen kadunvarsimyymälä.
Kuluttajat voivat ostaa hiiltä kotitalouskäyttöön kadunvarsimyymälöistä Delhissä. Intia on ilmoittanut lisäävänsä rajusti kotimaisen hiilen osuutta energiantuotannossa.Mikko Leppänen

Intian hiilidioksidipäästöt tulevat lisääntymään ainakin seuraavat 20–30 vuotta, arvioi delhiläisen tutkimuslaitos The Energy and Resources Instituten eli Terin tutkija Manesh Srivastava.

Hänen mukaansa Intian ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteena on kasvattaa maan taloutta entistä tehokkaammalla tavalla.

– Jos Intialta vaadittaisiin absoluuttisia päästövähennyksiä, niin se olisi täysin epäreilu vaatimus. Sitä ei voi hyväksyä, Srivastava arvioi.

Intialaiskaupunkien ilmanlaatu hälyttävällä tasolla

Delhin ilma on maapallon saastuneinta Maailman terveysjärjestö WHO:n keväällä julkaiseman eri kaupunkien ilmanlaatua vertailevan kansainvälisen tutkimuksen mukaan.

Useat muut intialaiset kaupungit sijoittuivat myös huonosta ilmanlaadusta kärsivien kaupunkien listan kärkeen.

Delhiläisessä kadunkulmassa hedelmäpuotia pitävä Pushpa neuvoo pesemään kaikki hedelmät ennen niiden syömistä, koska hedelmät likaantuvat ilmassa leijailevien saasteiden takia.

– Jos Delhissä syö pesemättömiä hedelmiä, niin niiden sisältämät saasteet voivat aiheuttaa erilaisia vakavia sairauksia, Pushpa toteaa.

Hiilestä energiaa kehityksen tarpeisiin

Intialaisten kaupunkien ilmanlaatu uhkaa heikentyä entisestään, koska liikennemäärät lisääntyvät jatkuvasti ja maa on kaksinkertaistamassa kotimaisen hiilen käytön energiantuotannossa.

Viime vuosina Intia on rakentanut runsaasti uusia hiilivoimaloita, koska hiili on energianlähteistä halvin.

Ilmaa saastuttavat hiilivoimalat myös tuottavat runsaasti ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä.

Geotieteiden ja ilmastonmuutoksen tutkija Manish Srivastavan mukaan Intia ei voi leikata päästöjään, koska maassa elää yhä lähes 300 miljoonaa ihmistä sähköttömissä talouksissa. Lisäksi lukuisat muut intialaiset kärsivät toistuvista sähkökatkoista.

Intian hallitus on sitoutunut kehitystavoitteisiinsa ja köyhyyden vähentämiseen. Useiden tutkimusten mukaan Intian energiantarve voi jopa viisinkertaistua seuraavien vuosikymmenten aikana, jotta kehitystavoitteet saadaan täytetyksi.

– Sähkön tarjoaminen kaikille intialaisille vaatii valtavaa infrastruktuurin kehittämistä. Infrastruktuuria ei voi rakentaa ilman päästövaikutuksia. Siksi Intia ei voi vähentää absoluuttisia päästöjään, Srivastava sanoo.

Uusiutuvat energianlähteet kiinnostavat

Srivastavan mukaan Intia kuitenkin pyrkii hillitsemään hiilidioksidipäästöjään. Energiatehokkuuden parantaminen sekä uusiutuvan energian lisääminen ovat korkealla sijalla maan hallituksen energiapolitiikan agendassa.

Intian hallitus tarkastelee esimerkiksi mahdollisuutta kasvattaa huomattavasti aurinkoenergian tuotantokapasiteettia seuraavien 5–7 vuoden aikana, Srivastava kertoo.

Manish Srivastava.
Tutkimuslaitos Terin geotieteiden ja ilmastonmuutoksen tutkijan Manish Srivastavan mukaan aurinkoenergian hyödyntäminen tarjoaa suuria mahdollisuuksia Intialle.Mikko Leppänen

– Auringon säteily on täällä hyvin voimakasta. Jos Intia käyttäisi yhden prosentin pinta-alastaan aurinkoenergian tuottamiseen, niin se riittäisi koko maan tarpeisiin.

Varsinkin Länsi-Intiassa sijaitseva aavikkoinen Rajasthanin osavaltio ja sen eteläpuolella sijaitseva Gujaratin osavaltio soveltuvat hyvin aurinkovoimaloiden sijoituspaikoiksi.

Srivastavan mukaan ongelmana on se, että aurinkoenergian keräämiseen tarvittavat laitteet ovat tuontiin perustuvaa teknologiaa. Intian omat aurinkoenergiateknologian valmistusmahdollisuudet ovat toistaiseksi hyvin rajalliset.

– En väitä, että aurinkovoima ei olisi vaihtoehto tällä hetkellä. Tarvittava teknologia on olemassa, mutta meidän täytyy huomioida sen käyttöönoton taloudelliset vaikutukset.

Intia pyrkii myös lisäämään biopolttoaineiden osuuden noin 10 prosenttiin energianlähteiden yhdistelmässään vuoteen 2022 mennessä, Srivastava kertoo.

Hänen mukaansa Intian aiemmat biopolttoaineisiin liittyvät kokeilut epäonnistuivat, koska energiakasvien viljelyyn käytetystä pinta-alasta saatu polttoainemäärä ei vastannut arvioita.

Intia toivoo joustoa

Srivastavan mukaan Intia on ehkä ainoa maa maailmassa, joka voi muokata kehityksen ideaa ja mallia kestävämpään suuntaan helposti, koska sillä on niin paljon kiinnikurottavaa kehittyneisiin maihin verrattuna.

Intia voisi muuntautua nopeasti ilmastoystävällisemmäksi, jos maan sallitaan tehdä kokeiluja ja taivuttaa sääntöjä kansainvälisessä kontekstissa, Srivastava arvioi.

– Intian täytyy tasapainoilla monien kotimaisten rajoitteidensa ja tavoitteidensa välillä. Ne saattavat olla ristiriidassa joidenkin kansainvälisten sopimusten kanssa. Sääntöihin tarvitaan joustoa.

Srivastavan mukaan Intia on jo pitkään vaatinut ilmastoneuvotteluissa, että Maailman kauppajärjestö WTO:n immateriaalioikeuksia, kuten esimerkiksi patenttioikeutta, koskevien joustomekanismien pitäisi koskea terveysteknologioiden lisäksi myös ilmastoteknologioita.

Joustojen avulla Intia voisi muun muassa kehittää omaa aurinkoenergiateknologian valmistamiseen tähtäävää teollisuuttaan, Srivastava toteaa.

Mikko Leppänen, Delhi / Yle Uutiset