Innokkain fani jonotti kolme viikkoa Hobitti -leffaan

Ehkä Suomen innokkain J.R.R.Tolkien -fani, opiskelija Terra Tevajärvi jonotti elokuvateatterin edustalla kolme viikkoa päästäkseen ensimmäisenä näkemään uusimman Hobitti -elokuvan.

Ylen aamu
Juri Nummelin, Mike Pohjola, Terra Tevajärvi ja toimittaja.
Ohjaaja Peter Jacksonin Hobitti-trilogian viimeinen elokuva sai tänään ensi-iltansa. Aamu-tv:ssä vieraillut Terra Tevajärvi kertoi, miksi hän jonotti ensi-iltaan lippuja kolme viikkoa. Tietokirjailija Juri Nummelin ja kirjailija Mike Pohjola pohtivat, minkä Tolkien tarun he haluaisivat nähdä seuraavaksi valkokankaalla.

- Meitä oli 2,5 viikkoa noin 25 jonottajaa. Aivan mahtava meininki. Täysin ventovieraat ihmiset tykkää samoista asioista, tullaan sinne kokoontumaan, niin se on tietynlainen perinne, jota haluttiin pitää yllä, Tevajärvi kuvailee jonottamistaan Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Aivan mahtava meininki!

Tolkien -fani Terra Tevajärvi

Fanin mielestä Tolkienin merkitys kirjallisuuteen on suuri.

- Tietyssä mielessä häntä voisi pitää nykypäivän fantasian kantaisänä, arvioi Tevajärvi.

Tietokonepelit ammentavat fantasiasta

Kirjailija ja pelisuunnittelija Mike Pohjolan mielestä viime vuosien fantasia-buumi ja suosituimmat, fantasiamaailmaan sijoittuvat tietokonepelit ovat paljon velkaa Tolkienille. Tolkienin luoma fantasiamaailma oli aikoinaan ainutlaatuinen.

- Sitä ennen oli Liisa ihmemaassa -tyyppisiä fantasioita, missä yksi luku ei johtanut seuraavaan lukuun, eikä se ollut mikään koherentti maailma. Tolkien loi kuvitteellisen paikan, jossa pätevät tietyt logiikan ja kausaliteetin lait, Mike Pohjola sanoo.

Tevajärvi arvioi, että Tolkienin kirjoista tehdyt elokuvat houkuttelevat varsinkin nuorempia sukupolvia fantasiatarinoiden maailmaan.

Mystisyys kiehtoo sukupolvesta toiseen

Miksi vanhat tarinat sitten puhuttelevat yhä?

- Tolkienilla on niin valtava immersiivisyyden ajatus eli mahdollisuus uppoutua tarinaan aivan täysin, sanoo tietokirjailija Juri Nummelin.

Ihmisiä kiinnostaa hyvän ja pahan taistelu.

Tolkien -fani Terra Tevajärvi

Tolkien -fani uskoo, että ihmisiä kiinnostaa hyvän ja pahan taistelu.

- Vaikka me eletään modernissa maailmassa, niin ihmiset etsivät sitä mystisyyttä ympäriltään. Tolkienin tarinoissa on tietyt perusarvot ja asenteet, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin: uskollisuus ja sisukkuus.

Tarinoista voi myös saada voimaa ja itseluottamusta.

- Vaikka sä olisit se pienin hobitti, niin silti selviät kun vaan uskot itseesi. Voit tuhota sen valtasormuksen tai auttaa kääpiöitä saamaan kotinsa takaisin, Terra Tevajärvi maalailee.