Valokuva tekee työhakemuksesta kiinnostavan: "Kuva ei silti pelasta huonoa hakemusta"

Kokenut työnhakukouluttaja neuvoo liittämään työhakemukseen valokuvan. Ihan mitä tahansa kuvaa hakemukseen ei kannata liittää. Yksi ja sama valokuva ei välttämättä sovi joka paikkaan.

Kotimaa
Miehestä otetaan valokuvaa.
Iida Pakkanen / Yle

Työhakemus pitäisi tehdä huolella, jotta se erottuu suuresta hakijajoukosta. Moni pyrkii erottumaan edukseen persoonallisella valokuvalla.

Työnhakukoulutuksia useita vuosia järjestänyt kouluttaja ja valokuvaaja Manu Toivonen kannustaa liittämään kuvan itsestään työhakemuksen yhteyteen.

– Valokuva kertoo sinusta hyvin paljon. Sillä voi saada mielenkiinnon herätettyä. Valokuva ei saa olla liian teennäinen. Sen pitää olla itsesi näköinen. Kuvaa ei kannata käsitellä myöskään liikaa, Manu Toivonen neuvoo.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta panostaa valokuvaan, mutta Toivosen mielestä se kannattaa nykypäivänä silti liittää hakemukseen. Työhönottaja saa kuvasta peruskäsityksen työnhakijasta.

Sama valokuva ei sovi joka paikkaan

Joka paikkaan ei kannata laittaa samaa hakemusta. Työhakemusta kannattaa kohdentaa työpaikan mukaan ja muokata sitä kiinnostavaksi juuri tiettyä työpaikkaa varten. Toivosen mukaan myös valokuvan on hyvä sopia haettavan paikan henkeen.

– Kuvaan kannattaa pukeutua, niin kuin pukeutuisi siihen työhön. Jos vaikka hakee toimistohommiin, valokuvaan voi laittaa pikkutakin ja kauluspaidan. Sopiva kuva kertoo, että tietää työpaikasta jotain.

Hyvä valokuva ei kuitenkaan pelasta, jos muu osa työhakemuksesta on pielessä.

– Pitää muistaa, että valokuva on osa hakemusta. Teksti kertoo enemmän. Jos siihen saa liittettyä jotain sykähdyttävää, niin se herättää varmasti kiinnostuksen, Toivonen sanoo.