1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gorbatšov kehottaa länttä liennyttämään välit Venäjään

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov kertoo kannastaan venäläisen Rossijskaja gazeta -lehden haastattelussa. "Meidän on liennytettävä välit kiireellisesti", hän sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin olisi liennytettävä välinsä Venäjän kanssa, Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov kehottaa. Näin on hänen mielestään tehtävä Ukrainan kriisistä huolimatta.

83-vuotias Gorbatšov kertoo näkemyksestään uutistoimisto AFP:n mukaan venäläisessä Rossijskaja gazeta -lehdessä.

Gorbatšov sanoo lehdelle, ettei Ukrainan kriisi ole saanut länttä pelkästään säätämään Venäjän vastaisia pakotteita: myös yhteistyö kansainvälisissä asioissa, kuten terrorismin vastaisissa toimissa, ilmastonmuutoksessa ja epidemioissa, on jäädytetty.

– Meidän on liennytettävä välit kiireellisesti, hän katsoo.

– Esitän, että Venäjän ja Yhdysvaltojen johtajat harkitsevat laaja-alaisen huippukokouksen pitoa, ilman alustavia ehtoja… Samanlaista huippukokousta on valmisteltava myös Venäjän ja Euroopan unionin kesken.

Gorbatšovin mukaan Venäjä ja Yhdysvallat kantavat erityistä vastuuta.

– Kun ne eivät kanna vastuutaan, maailmalla nähdään kauheita seurauksia, hän jatkaa AFP:n mukaan. Hänen mielestään kummankin osapuolen on lievennettävä aatteellisia kantojaan.

– Meidän ei pitäisi pelätä sitä, että joku menettää kasvonsa tai toinen saa propagandavoiton. Tämän kaiken pitäisi olla mennyttä. Meidän olisi ajateltava tulevaisuutta.

Gorbatšov arvioi, että nykyiset kansainväliset pyrkimykset Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi ovat "eriarvoisia verrattuna vaaraan, joka uhkaa meitä kaikkia". Hän sanoo uskovansa, että Ukrainan konfliktissa molemmat osapuolet rikkovat tulitaukoa, käyttävät erityisen vaarallisia aseita ja rikkovat ihmisoikeuksia.

– Sodan jatkaminen voittoisaan loppuun asti on mahdotonta. On aika lopettaa.

Hänen mielestään rauhanneuvottelujen olisi perustuttava Valko-Venäjän Minskissä syyskuussa solmittuun sopimukseen – siitä huolimatta, että taistelujen keskeyttämisessä epäonnistuttiin.

– Ei ole muutakaan keinoa, Gorbatšov sanoo lehdelle.

AFP kertoo, että Gorbatšov on tukenut Krimin liittämistä Venäjään. Hän sanoi AFP:n mukaan maaliskuussa, että Venäjä teki oikean ratkaisun korjatessaan Neuvostoliiton aikaisen historiallisen virheen, jossa alue luovutettiin Ukrainalle. Gorbatšovin mielestä teko olisi otettava innolla vastaan sen sijaan, että maalle asetetaan pakotteita, AFP kirjoittaa.