1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lastiruumasta luokkahuone – Oulu-laivasta koululaiva

Oulu-laivassa järjestetään nyt myös merenkulun koulutusta. Elektroniset järjestelmät ovat kehittyneet, mutta kartta, astelevy, viivoitin, lyijykynä ja pyyhekumi ovat yhä tarpeen perusteiden oppimisessa.

Merenkulun opetus on modernisoitunut ja opettaja hyödyntää tietokonetta ja dokumenttikameraa. Alinna kuvassa on laivan ohjausjärjestelmä. Kuva: Pasi Punkari / Yle Oulu

Oulu-laivan päällikkö Pentti Auranaho ja Eero Vaitiniemi kouluttavat opiskelijoita ammattilaisille tarkoitetuilla pätevöittävillä kursseilla, kuten kotimaan liikenteen laivurikurssilla ja koneenhoitajan kurssilla. Osallistujat ovat esimerkiksi palo- ja pelastusalan henkilökuntaa. Harrastelijoille on tarjolla pienimuotoisia veneilykursseja.

– Jokainen vene vaatii pätevän kuljettajan, joten koulutuksen tarve kasvaa jatkuvasti, miehet kertovat.

Kyllä kokenutkin merikarhu oppii tässä uutta.

Pentti Auranaho

Oulu-laivalla on tehty mittavia investointeja koulutustoiminnan laadullisen kehittämisen eteen. Entinen lastiruuma on rakennettu luokkahuoneeksi ja se on varustettu vaatimusten mukaisen LVI-tekniikan lisäksi nykyaikaisella opetusvälineistöllä.

Aiemmin merenkulussa käytetyt perusvälineet eli kartta, astelevy, viivoitin, lyijykynä ja pyyhekumi ovat yhä tarpeen, mutta tietotekniikka on kehittynyt huimasti. Opettajalla on käytössään kaksi info-näyttöä, joihin välittyy tarvittaessa kuvaa tietokoneelta tai dokumenttikameralta. Luokassa on myös langaton nettiyhteys, jota hyödynnetään opiskelun lisäksi videoneuvotteluissa.

– Opettaja voi luoda oppilaalle tuulta, myrskyä, lumisadetta, heikkoa näkyvyyttä ja esteitä. Kyllä kokenutkin merikarhu oppii tässä uutta, Auranaho ja Vaitiniemi sanovat.

Pohjois-Pohjanmaan Liitto sekä Euroopan Aluekehitysrahasto ovat avustaneet koulutustilojen rakentamisessa ja opetusvälineiden hankinnoissa.

Korjaus 15.12. klo 14.14: Muutettu lause "Pohjois-Pohjanmaan Liitto sekä Euroopan Aluekehitysrahasto ovat avustaneet koulutuksissa." muotoon "Pohjois-Pohjanmaan Liitto sekä Euroopan Aluekehitysrahasto ovat avustaneet koulutustilojen rakentamisessa ja opetusvälineiden hankinnoissa."