Suomalaisvalmentaja sai karua kohtelua upporikkaassa maassa: palkka maksetaan, kun keritään

Ismo Tuomisen työ lentopallovalmentajana Saudi-Arabiassa alkoi hyvin. Miljoonakaupunki Riad tuli tutuksi, vapaa-aikana saattoi pulahtaa asuinpaikan uima-altaaseen ja peleistä tuli voittoja. Sitten alkoivat ongelmat palkanmaksussa.

urheilu
Ismo Tuominen Saudi-Arabiassa.
Ismo Tuominen

Lentopallovalmentaja Ismo Tuominen sai viime keväänä tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Saudiarabialainen Al-Hilal -seura tarjosi salolaiselle kauden mittaista päävalmentajan pestiä. Seuralla on muun muassa kaksi Arabiliiton mestaruutta. Työ auringon alla alkoi syyskuussa.

– Homma toimi. Alkuhämmingin jälkeen totuin ajamaan riadilaisessa liikenteessä, arjen rutiinit pyörivät ja pelit kulkivat, kuudesta pelistä saldona vain yksi erätappio. Opetin myös joukkueen taustahenkilöille tilasto-ohjelman käyttöä, josta he olivat hyvin kiitollisia.

Marraskuussa pysähtyi palkanmaksu.

– Aluksi hoettiin no problem, mutta sitten selvisi, että kuningashuone antaa seuroille tukirahaa kolme-neljä kertaa vuodessa. Palkat maksetaan siis monen kuukauden välein. Seuraavan kerran palkkaa olisin saanut vasta helmi-maaliskuussa. Osa joukkueen pelaajista oli siinä vaiheessa maajoukkueen mukana ja harjoittelimme pienemmällä ryhmällä. Mietin jo, olenko itse tehnyt jotain. Otin yhteyttä joukkueen edelliseen valmentajaan, joka vahvistiBrasiliasta, että hänelle kävi samoin. Seuran koripallovalmentajalla on saamatta kuuden kuukauden palkat. Seuran omat työntekijät ovat saaneet palkkaa viimeksi heinäkuussa.

Vielä lähtiessä Riadista manageri vakuutteli ystävyyttä.

Ismo Tuominen

– Itse en pystynyt odottamaan kevääseen saakka, vaikka eläminen Saudeissa halpaa olikin. Sopimus oli lopulta pakko irtisanoa.

Ismo Tuominen ei etukäteen ollut tietoinen eurooppalaisesta poikkeavasta palkanmaksutavasta. Siitä ei kerrottu, ei esisopimusta tehtäessä huhtikuussa eikä varsinaista sopimusta allekirjoitettaessa syyskuussa.

– Omassa sopimuksessani on kohta, jossa sanotaan, että palkka pitää maksaa joka kalenterikuukauden lopussa. Kaksi palkkaa tuli normaalisti.

Seura tiedotti potkuista

Ismo Tuominen oli jo palannut kotimaahan ja istui Raision Loimun pelin tauolla selaten kännykästään nettiä.

– Salon Seudun Sanomien nettisivuille oli ilmestynyt uutinen saudiseuran sivuilta, että olen saanut Al-Hilalilta potkut. Seuran kertomat syyt olivat ongelmat valmennusmetodeissa ja toimimisessa pelaajien kanssa. Mitään ongelmia minulla ei kuitenkaan pelaajien kanssa ollut ja kaipa nuo kuusi voittoa kertoivat myös, että valmennuskin oli ok. Vielä lähtiessäni Riadista joukkueen manageri vakuutteli ystävyyttä ja toivotti tervetulleeksi takaisin.

– Veikkaan managerin pelkäävän joutuvansa vaikeuksiin, koska hän hommasi minut sinne, voittoja tuli eikä joukkueella yht´äkkiä olekaan valmentajaa.

Seuran koripallovalmentajalta on saamatta kuuden kuukauden palkat.

Ismo Tuominen

Tuominen otti yhteyttä agenttiinsa Juraj Tomasikiin, jonka välityspalkkio on myös maksamatta. Niin ikään maksamatta on edellisen brassivalmentajan agentin välityspalkkio. Tuominen ja Tomasik aikovat olla tapahtumasta yhteydessä lakimiehiin ja kansainväliseen lentopalloliittoon.

– Eihän näille jälkikäden potkut-selityksille enää mitään voi.

Saudi-Arabiaan lähtö ei kuitenkaan kaduta.

– Ei todellakaan. Jälkeenpäin ajatellen olisihan sitä voinut sinnitellä vielä joulukuun loppuun, koska edessä olisi ollut joukkueen kanssa kaksi mielenkiintoista peliä. Tosin kun tällaisia asioita eteen tulee, on myös päätökset tehtävä nopeasti.

– Kyllä tästä kuitenkin jäi halu vielä valmentaa ulkomailla. Työkuviot ovat nyt auki.