1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Markku sai olympiavoittajalta oman joululaulun mittatilaustyönä

Vuonna 1960 Markku Söderström, tuolloin vielä pikkupoika, sai kutsun lähteä levyttämään joululaulua aikansa supertähden Tapio Rautavaaran kanssa.

Kotimaan uutiset
Markku Söderström.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

"Olihan se melkoinen tapaus kun hän ilmestyi siihen melkein kaksi kertaa minua pidempänä", muistelee Markku Söderström ensikohtaamistaan Tapio Rautavaaran kanssa.

Oli vuoden 1960 syksy; Rautavaara oli levyttänyt suurimmat hittinsä ja voittanut olympiakultaa keihäänheitossa ja MM-kultaa jousiammunnassa. Hän oli supertähti. Söderström nousi julkisuteen myöhemmin Pojat-elokuvan Urkkina, mutta tuolloin hän oli kuvauksensa mukaan pikkupoika: syksyllä tuli täyteen 12 vuotta.

Markku oli päätynyt Tapsan duettokumppaniksi esiinnyttyään aiemmin samana vuonna Linnanmäen Vihreä oksa -revyyssä. Esityksen kapellimestari Harry Bergström tunsi Rautavaaran ja ehdotti tälle joululevyn tekemistä pojan kanssa.

Rautavaara tarttui ajatukseen, sorvasi lauluun melodian ja hänen vaimonsa Liisa kirjoitti siihen sanat nimelläMarkun jouluaamu.

Jos siellä olisi ollut puhelin, niin olisin kyllä soittanut lähetykseen.

Markku Söderström

– Sain nuotit muutamaa päivää ennen levytystä, opettelin melodian muistaakseni säestäjän kanssa ja sitten sitä mentiin studioon, Söderström muistelee omaa rooliaan.

"Ei suuren sankarin otteita"

Sitten pikkupoika kohtasi olympiasankarin.

Söderström kuvaa kohtaamistaan rillumareilegendan kanssa "välittömäksi" ja lisää monen muun tulleen samaan johtopäätökseen Rautavaaran luonteenlaadusta.

– Hänellä ei ollut mitään sellaisia otteita, joista olisi voinut nähdä, että kyseessä oli suuri suomalainen urheilu-, elokuva- ja musiikkisankari. Vaikka emme olleet aikaisemmin tavanneet, kyllä siinä levytysstudiossa syntyi hyvin lämmin tunnelma, Söderström kehuu.

Markun ja Tapsan urakka ei kestänyt kauaa. Orkesterin osuus oli purkitettu jo aiemmin. Solistit kiskaisivat kuulokkeet korvilleen ja laskettelivat yksinkertaisen melodian levylle. Lopputulos ehti vielä saman vuoden joululevymarkkinoille.

– Nyt tietenkin kun tapahtuneesta on melkein sata vuotta ja elämänkokemus ja musiikillinen tietämys on huomattavasti suurempaa kuin tuolloin, kappalehan on sinällään kohtalaisen yksinkertainen. Mutta edelleen pidän siitä, että siinä on kuitenkin aika mukava tunnelma, sanoo pitkään Kuopiossa asunut Söderström.

"Teki mieli aukaista ikkuna ja huutaa"

Söderström muistaa Markun jouluaamun olleen aikanaan "hyvinkin paljon soitettu" ja sitä toivotaan toivekonserteissa silloin tällöin vieläkin, yli 50 vuotta julkaisunsa jälkeen.

Hän muistelee huvittuneena kertaa, jolloin radion toivekonsertin juontaja ihmetteli, missäköhän laulun pikkupoika mahtaa olla tänä päivänä. Tuolloin oli 1990-luvun vaihde ja Söderström kuunteli lähetystä Kaavin mökillään vaimonsa kanssa.

Rautavaara sanoi vaan että "kato perhana, enhän mä meinannut sinua tuntea kun näytit niin erilaiselta".

Markku Söderström

– Teki mieleni aukaista ikkuna ja huutaa, että "täällä minä olen!" Jos siellä olisi ollut puhelin, niin olisin kyllä soittanut lähetykseen, hän nauraa.

Markun jouluaamu oli mukana vuonna 2008 ilmestyneessä neljäntoista levyn Kulkurin taival -boksissa. Lisäksi kappale on päätynyt uutena versiona vuonna 2000 julkaistulle Jouluaamuna-levylle, tosin tuossa vaiheessa ilman markkuja.

– Mukavalta se tuntuu, vaikka ei siitä enää mitään palkkioita saa, Söderström sanoo.

Vieläkö häneltä lähtisi yhtä heleä poikamainen tenori kuin levytysaikana?

– Olenhan minä kaupunginteatterissa paljon laulanut ja olen ollut korkea tenori. Mutta emme me ole poikani Mikon kanssa miettineet, että pitäisikö hänen tytölleen esittää. Taitaisi olla niin, että molempien ääni olisi liian römeä.

Markusta Urkiksi

_Markun jouluaamun _levytyssession jälkeen Söderström ei enää juurikaan päässyt tapaamaan Rautavaaraa. Yhden kerran hän kuitenkin muistaa 1960-luvun alusta, kun hän sattui samaan aikaan keikalle Tapsan kanssa.

– Silloin pantiin rusetit kaulaan ja ylle pikkutakit ja tummat housut. Rautavaara sanoi vaan että "kato perhana, enhän mä meinannut sinua tuntea kun näytit niin erilaiselta".

Tämän jälkeen kumpikin jatkoi Söderströmin mukaan elämää omalla tahollaan: hän itse koulupoikana ja Tapsa kiertävänä suomalaisten rakastamana taiteilijana.

Hänellä ei ollut mitään sellaisia otteita, joista olisi voinut nähdä, että kyseessä oli suuri suomalainen musiikkisankari.

Markku Söderström

Pian levytyksen jälkeen Söderströmistäkin tuli paremmin tunnettu, kun hän pääsi mukaan Pojat-elokuvan Urkin rooliin. Myöhemmin hän näytteli muun muassa Jäniksen vuodessa. Kuopion kaupunginteatterissa Söderström loi lähes 40-vuotisen uran.

Tämän kaiken keskellä _Markun jouluaamu _tuskin on hänen suurin taiteellinen saavutuksensa, mutta mainio tarina se silti on. Harvalle meistä on olympiavoittaja ja viihdetähti laatinut mittatilaustyönä joululaulua.

– Kun asiaa tuolta kantilta katsoo, niin onhan se hieno muisto näin jouluna ja lämmittää tosin paljon kun sitä jälkeenpäin ajattelen, Söderström sanoo.

Lue seuraavaksi