Nuoria ja kielitaitoisia houkutellaan matkailuoppaan kurssille Kajaanissa

Kajaanin Matkailuoppaat ry:llä on tarvetta uusille oppaille. Tarve ei kuitenkaan tule opastuksien määrästä, vaan yhdistyksen naisvaltaisuudesta ja ikähaitarista.

kurssit
Kajaanin Matkailuoppaat ry:n jäsenet tekevät muun muassa rooliesityksiä. Kuvassa hahmoista Agnes Castrén, Pietari Brahe, Vanni Karjalainen ja Caisa Moilanen.
YLE / Hanne Kinnunen

Kajaanin Matkailuoppaat (siirryt toiseen palveluun) järjestää yhdessä Kaukametsän opiston kanssa matkailuoppaan peruskurssin, joka alkaa tammikuussa.

– Tarvitsemme uusia oppaita, sillä yhdistyksen oppaiden keski-ikä alkaa olemaan korkea, joten haluaisimme nuoria jäseniä. Lisäksi toiveena on saada mukaan enemmän miehiä rooliesitysten takia. Alueella tarvitaan myös oppaita, jotka pystyvät opastamaan suomen lisäksi muilla kielillä. Toki pelkästään suomenkielisillekin oppaille on käyttöä. Meillä on vilkas yhdistystoiminta, mutta opastukset ovat vähentyneet, Kajaanin Matkailuoppaiden puheenjohtaja Ritva Kemppainen kertoo.

Matkailuoppailla on tällä hetkellä 20 auktorisoitua opasta, joista osa on venäläisiä. Peruskurssin kautta yhdistys voi saada ainakin 10 uutta opasta, sillä kurssia ei järjestetä ellei ilmottautuneita ole riittävästi.

– Peruskurssille täytyy osallistua 10 henkeä, jotta se toteutuu. Hakuaika on parhaillaan menossa ja se kestää 19. joulukuuta saakka. Hakijoita on nyt ollut sen verran, että kurssi varmasti toteutuu, Kemppainen mainitsee.

Uusien kielioppaiden saaminen on tärkeää. Meillä oli jossain vaiheessa opastuskielenä ranskakin.

Ritva Kemppainen

Kaukametsässä pidettävä kurssi alkaa tammikuun alussa ja se kestää marraskuun 2015 loppuun saakka, jolloin on mahdollista suorittaa suullinen opastusnäyte. Kurssin luennoilla käsitellään muun muassa äänenkäyttöä ja opastamisen psykologiaa sekä tutustutaan kainuulaiseen kulttuuriin.

Matkailuoppaat tekevät ympäri vuoden opastuksia Kajaanissa, Vuolijoella, Sotkamossa sekä Oulujärven ympäristössä. Opastuskielinä ovat suomen lisäksi venäjä, englanti, ruotsi, saksa ja unkari.

– Uusien kielioppaiden saaminen on tärkeää. Meillä oli jossain vaiheessa opastuskielenä ranskakin. Toki englannilla pärjää aika pitkälle, Kemppainen toteaa.