Lucia kietoutuu taas lampaaseen – tänä vuonna turkki muuntuu pitkästä pätkäksi

Suomen Lucia -neito saa tänä vuonna ylleen lammasturkin, joka toimii kolmessa eri pituudessa. Sen on suunnitellut Centria-ammattikorkeakoulussa opiskeleva virolainen Elizabeth Palm. Lucia-neidon turkki on tullut Pietarsaaresta jo vuosikymmeniä.

Kotimaa
Lucia-turkin valmistaja May Björklund, malli Iiris Laitinen ja suunnittelija Elizabeth Palm
Lucia-turkin valmistaja May Björklund, malli Iiris Laitinen ja suunnittelija Elizabeth PalmKasper Gustavsson

Suomen Lucia vuosimallia 2014 kantaa virolaisen Elizabeth Palmin suunnittelemaa lammasturkkia. Tämänvuotisen turkin erikoisuus on sen monessa mitassa: vetoketjujen avulla täyspitkästä turkista kuoriutuu ensin välipituus ja lopulta jakku.

Sen on valmistanut pietarsaarelainen May Björklund. Lucia-neidoksi taas on valittu Vanessa Eriksson Ahvenanmaalta.

Yhteistyö Lucian taustalla olevan Folkhälsanin ja Pietarsaaren turkisalan opintojen välillä on pitkää. Turkit on tehty kaupungissa 80-luvulta saakka, eikä turkisalan opintojen muutos ole vaikuttanut yhteistyöhön.

Lehtori Pia Blomström Centriasta muistuttaa, että perinne asettaa suunnittelijalle haastetta ja tiukat raamit:

– Turkin pitää sopia edustamaan Lucia-perinnettä. Neito saa kuitenkin turkin omakseen, joten pitää ottaa huomioon, millaista turkkia 20-vuotias voisi jatkossa käyttää, muistuttaa Blomström

Syksyllä Business Management -koulutusohjelmassa aloittanut virolainen Elizabeth Palm syventyy opinnoissaan turkissuunnitteluun ja markkinointiin.